Kontrolerzy ETO sprawdzą bezpieczeństwo żywności

zdjecie (11)

Europejski Trybunał Obrachunkowy przeprowadzi kontrolę unijnej polityki dotyczącej bezpieczeństwa żywności. Inspektorzy będą sprawdzać przede wszystkim, czy unijny model – w praktyce, chroni produkty przed zagrożeniami chemicznymi.

Żywność narażona na trzy rodzaje zagrożeń: fizyczne, biologiczne i właśnie  chemiczne. ETO skoncentruje się na systemie kontroli tych ostatnich zagrożeń – substancji trujących, które występują w pożywieniu naturalnie lub są do niego dodawane w procesie produkcji żywności lub podczas kontaktu z nią. To m.in. środki myjące, pestycydy i niektóre metale. Kontrolerzy przeprowadzą wywiady z personelem Komisji Europejskiej i właściwych agencji Unii Europejskiej, a także konsultacje z podmiotami z sektora spożywczego. Wizyty odbędą się w Holandii, Słowenii i we Włoszech (Liguria).                   

Publikacja sprawozdania z kontroli planowana jest pod koniec 2018 r.

Dokument ten, wejdzie w skład cyklu sprawozdań ETO dotyczących różnych aspektów łańcucha dostaw żywności: jej marnotrawienia (opublikowane w styczniu 2017 r.), dobrostanu zwierząt (w trakcie opracowywania) oraz żywności ekologicznej (planowana publikacja w br.).

Budżet wydatków Wspólnoty w obszarze bezpieczeństwa żywności i paszy, zdrowia zwierząt, dobrostanu zwierząt i zdrowia roślin na lata 2014-2020 wynosi 1,89 mld euro.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin