Kontrolerzy ETO sprawdzą bezpieczeństwo żywności

Europejski Trybunał Obrachunkowy przeprowadzi kontrolę unijnej polityki dotyczącej bezpieczeństwa żywności. Inspektorzy będą sprawdzać przede wszystkim, czy unijny model – w praktyce, chroni produkty przed zagrożeniami chemicznymi.
Żywność narażona na trzy rodzaje zagrożeń: fizyczne, biologiczne i właśnie chemiczne. ETO skoncentruje się na systemie kontroli tych ostatnich zagrożeń – substancji trujących, które występują w pożywieniu naturalnie lub są do niego dodawane w procesie produkcji żywności lub podczas kontaktu z nią. To m.in. środki myjące, pestycydy i niektóre metale. Kontrolerzy przeprowadzą wywiady z personelem Komisji Europejskiej i właściwych agencji Unii Europejskiej, a także konsultacje z podmiotami z sektora spożywczego. Wizyty odbędą się w Holandii, Słowenii i we Włoszech (Liguria).
Publikacja sprawozdania z kontroli planowana jest pod koniec 2018 r.
Dokument ten, wejdzie w skład cyklu sprawozdań ETO dotyczących różnych aspektów łańcucha dostaw żywności: jej marnotrawienia (opublikowane w styczniu 2017 r.), dobrostanu zwierząt (w trakcie opracowywania) oraz żywności ekologicznej (planowana publikacja w br.).
Budżet wydatków Wspólnoty w obszarze bezpieczeństwa żywności i paszy, zdrowia zwierząt, dobrostanu zwierząt i zdrowia roślin na lata 2014-2020 wynosi 1,89 mld euro.
zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim – regulamin