Piątek, 17 Sierpnia 2018 roku.

Kontrolerzy
ETO sprawdzą bezpieczeństwo żywności

Europejski Trybunał Obrachunkowy przeprowadzi kontrolę unijnej polityki dotyczącej bezpieczeństwa żywności. Inspektorzy będą sprawdzać przede wszystkim, czy unijny model – w praktyce, chroni produkty przed zagrożeniami chemicznymi.

Żywność narażona na trzy rodzaje zagrożeń: fizyczne, biologiczne i właśnie  chemiczne. ETO skoncentruje się na systemie kontroli tych ostatnich zagrożeń – substancji trujących, które występują w pożywieniu naturalnie lub są do niego dodawane w procesie produkcji żywności lub podczas kontaktu z nią. To m.in. środki myjące, pestycydy i niektóre metale. Kontrolerzy przeprowadzą wywiady z personelem Komisji Europejskiej i właściwych agencji Unii Europejskiej, a także konsultacje z podmiotami z sektora spożywczego. Wizyty odbędą się w Holandii, Słowenii i we Włoszech (Liguria).                   

Publikacja sprawozdania z kontroli planowana jest pod koniec 2018 r.

Dokument ten, wejdzie w skład cyklu sprawozdań ETO dotyczących różnych aspektów łańcucha dostaw żywności: jej marnotrawienia (opublikowane w styczniu 2017 r.), dobrostanu zwierząt (w trakcie opracowywania) oraz żywności ekologicznej (planowana publikacja w br.).

Budżet wydatków Wspólnoty w obszarze bezpieczeństwa żywności i paszy, zdrowia zwierząt, dobrostanu zwierząt i zdrowia roślin na lata 2014-2020 wynosi 1,89 mld euro.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close