Piątek, 20 Lipca 2018 roku.

Żywność bez pestycydów w UE

EFSA przedstawiła całościowy raport na temat pozostałości pestycydów w żywności w państwach Unii Europejskiej za rok 2015. Dane liczbowe nie odbiegają od tych uzyskanych w roku 2014, co potwierdza, że żywność w większości państw Europy jest bezpieczna.

Najważniejsze punkty raportu:

  • W 2015 r. kraje sprawozdawcze przeanalizowały 84 341 próbek żywności na obecność 774 pestycydów
  • Większość próbek (69,3%) pochodziła z państw członkowskich UE, oraz z Islandii i Norwegii (państwa stowarzyszone), natomiast 25,8% dotyczyło produktów przywożonych z krajów trzecich.
  • 97,2% analizowanych próbek zawierało pozostałości pestycydów w granicach dopuszczanych przez prawo lub było od nich całkowicie wolne. Wśród nich 53,3% próbek nie zawierało nawet śladowych ilości pestycydów.
  • Pozostałości pestycydów w ilości przekraczającej europejskie normy zostały stwierdzone w 5,6% próbek z państw trzecich (w 2014 r było to 6,5%) oraz w 1,7% próbek z państw Unii Europejskiej i stowarzyszonych.
  • W przypadku żywności przeinaczonej dla niemowląt 96,5% próbek mieściło się w granicach norm.
  • Żywność ekologiczna mieściła się w granicach norm w przypadku 99,3% próbek.
  • Aż 84,4% próbek produktów zwierzęcych było wolne od śladowych ilości pestycydów.

EFSA corocznie analizuje wyniki skoordynowanego programu kontroli żywności w UE (EUCP), w ramach którego kraje sprawozdawcze analizują próbki z tego samego „koszyka” artykułów spożywczych. W skład analizowanej żywności wchodziły m.in.: bakłażany, banany, brokuły, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, sok pomarańczowy, groszek, słodka papryka, winogrona, pszenica, masło i jaja. Najwięcej pozostałości pestycydów stwierdzono wśród próbek brokułów (3,4%) oraz winogron (1,7%), natomiast wszystkie próbki masła mieściły się w granicach norm.

W swoim raporcie EFSA przedstawia szereg zaleceń dotyczących zwiększenia skuteczności programów kontroli.

Źródło: EFSA

Artykuły powiązane

  • Smażenie warzyw <br>na oliwie zdrowsze <br>od gotowania?Smażenie warzyw
    na oliwie zdrowsze
    od gotowania?
    Warzywa smażone na oliwie zawierają więcej korzystnych dla zdrowia polifenoli w porównaniu z tymi samymi warzywami gotowanymi w […]
  • Glifosat<br> przed komisjąGlifosat
    przed komisją
    Europoseł Bolesław Piecha (PiS) został wiceprzewodniczącym komisji śledczej Parlamentu Europejskiego ds. unijnej procedury wydawania […]
  • Salmonella ustępuje w EuropieSalmonella ustępuje w Europie Jak poinformowała EFSA w Europie znacznie spadła liczba chorych na salmonellę. Ma to związek z rygorystycznymi kontrolami wdrożonymi u […]
  • GMO – tak czy nie?GMO – tak czy nie? Kraje członkowskie Unii Europejskiej powinny mieć możliwość zgłaszania chęci uprawy roślin GM, a nie - jak dotąd - zgłaszania, że […]
  • EFSA o właściwym spożyciu witaminy KEFSA o właściwym spożyciu witaminy K Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) określił zalecaną dawkę spożycia witaminy K, utrzymując dotychczasowe wartości […]
  • Coraz więcej fałszowanej żywnościCoraz więcej fałszowanej żywności Od 6 lat Interpol oraz Europol prowadzą wspólne działania, mające na celu wykrywanie nadużyć związanych z branżą spożywczą. […]
  • Narodowa Strategia Ochrony Owadów ZapylającychNarodowa Strategia Ochrony Owadów Zapylających Do wiosny 2018 r. ekolodzy, naukowcy, pszczelarze oraz obywatele mają wypracować Narodową Strategię Ochrony Owadów Zapylających […]
  • Stop neonikotynoidom!Stop neonikotynoidom! Trzy substancje czynne z grupy neonikotynoidów (imidakloprid, klotianidyn i tiametoksam) - stanowią zagrożenie dla […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close