Piątek, 20 Lipca 2018 roku.

Mniej pestycydów, wydajność ta sama

Jak wynika z badań, których wyniki zostały opublikowane w „Nature Plants” w lutym 2017 roku, możliwe jest znaczne ograniczenie ilości stosowanych w uprawach pestycydów, bez zmniejszenia wydajności produkcji oraz jej rentowności.

Wyniki badań zostały opracowane na podstawie danych pozyskanych z 946 dużych gospodarstw rolnych, prowadzących uprawy konwencjonalne, różniących się ilością zużycia pestycydów oraz sposobami realizacji praktyk rolniczych. Naukowcy z Instytutu Rolniczego INRA we Francji badali zależność pomiędzy poziomem stosowania pestycydów, a rentownością.

Wyniki analiz wyraźnie wskazują, że zależność pomiędzy częstotliwością zabiegów fitosanitarnych, a wydajnością i rentownością produkcji rolnej jest związana również z warunkami produkcji takimi jak: rodzaj gleby, klimat, dostęp do systemów nawadniania i odpowiedni dobór odmian. Istotne jest także zróżnicowanie produkcji rolnej oraz zachowanie odpowiednich terminów siewu.  

Biorąc pod uwagę wszystkie te elementy, wyniki badań wskazują, że w 94% spośród analizowanych gospodarstw możliwe jest zmniejszenie zużycia pestycydów przy utrzymaniu tej samej lub wręcz podwyższeniu wydajności produkcji. Dodatkowo w przypadku 78% gospodarstw zabieg ten pozwoli utrzymać tą samą rentowność produkcji, a nawet w sprzyjających okolicznościach może spowodować zwiększenie zysków.

Ponadto naukowcy z francuskiego instytutu rolniczego INRA sugerują, że w skali globalnej zużycie pestycydów może spaść aż o 30%, jeśli standard ten zostanie wprowadzony wyłącznie w gospodarstwach, w których nie wpłynie on negatywnie na wydajność i rentowność produkcji. Z pewnością dostosowanie praktyk rolniczych jest procesem długotrwałym. To wyzwanie, wymagające udzielenia rolnikom wsparcia i przekazania im niezbędnej fachowej wiedzy, jednak dla poprawy stanu środowiska naturalnego i zdrowia konsumentów żywności z pewnością warto je podjąć.

Źródło: Réduire l’usage des pesticides en agriculture sans perte de performances

Artykuły powiązane

  • Czy warto kupować żywność ekologiczną?Czy warto kupować żywność ekologiczną? Ostatnio popularne stało się prowadzenie tzw. zdrowego trybu życia. Coraz większa część społeczeństwa przywiązuje dużą wagę do sposobu […]
  • Większa kontrola produktów ekoWiększa kontrola produktów eko Parlament Europejski będzie debatować nad nowymi przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego. Eksperci z Brukseli zapowiadają […]
  • Przyszłość roślin białkowychPrzyszłość roślin białkowych Zwiększenie uprawy krajowych roślin białkowych - to jeden z programów realizowanych przez Instytut Uprawy, Nawożenia i […]
  • Integrowana<br> produkcja roślinIntegrowana
    produkcja roślin
    Integrowana produkcja roślin (IP) to nowoczesny system uprawy, który uwzględnia oczekiwania konsumenta w stosunku do […]
  • Środki ochrony roślin – wiedza PolakówŚrodki ochrony roślin – wiedza Polaków Czym są środki ochrony roślin dla Polaków? Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin sprawdziło wiedzę Polaków na temat […]
  • Komisja Europejska<br> o wodzieKomisja Europejska
    o wodzie
    Bez wystarczającej, dobrej jakości i łatwo dostępnej wody, europejska produkcja rolno-spożywcza może być zagrożona. Tymczasem około 44 […]
  • Światowy<br> Dzień PszczółŚwiatowy
    Dzień Pszczół
    20 maja po raz pierwszy obchodziliśmy Światowy Dzień Pszczół. Święto zostało ustanowione przez ONZ z […]
  • Światowy Dzień GlebyŚwiatowy Dzień Gleby Dostarcza pożywienia, biomasę oraz surowce. Służy jako platforma dla działalności człowieka. Odgrywa ogromną rolę jako naturalne […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close