Piątek, 20 Lipca 2018 roku.

LSF w południowo-wschodniej Europie

Masowe szczepienia bydła w państwach Europy południowo-wschodniej zapobiegły wybuchowi epidemii guzowatej choroby skóry (LSF) w regionie. To główny wniosek z analizy epidemiologicznej przeprowadzonej przez EFSA we współpracy z państwami dotkniętymi chorobą.

„Mimo trudnej sytuacji epidemiologicznej, wszystkie kraje uczestniczące w gromadzeniu danych wykazały wysoki poziom zaangażowania i współpracy" – powiedział Alessandro Broglia, lekarz weterynarii w EFSA. Przypomniał, że na rozprzestrzenianie się choroby miało wpływ bliskie położenie dotkniętych nią gospodarstw oraz wysoka temperatura powietrza, która doprowadzała do masowego pojawienia się owadów przenoszących wirusa.

Guzowata choroba skóry (LSF, z ang. lumpy skin disease) to zakaźna choroba bydła, spowodowana przez wirusy przenoszone przez owady. Charakteryzuje się występowaniem licznych guzów na skórze, a także w mięśniach i przewodzie pokarmowym. LSF powoduje duże straty ekonomiczne, ponadto jest śmiertelna nawet dla 10% zarażonych zwierząt. Guzowata choroba skóry po raz pierwszy w Europie pojawiła się w Turcji w 2013 r, wcześniej występowała tylko w Afryce. Od roku 2016 LSF wykryto w siedmiu państwach europejskich: w Albanii, Bułgarii, Czarnogórze, Grecji, Macedonii, Serbii i Turcji. Dalsze zalecenia odnoście ASF EFSA wyda na początku 2018 r.

Źródło: EFSA

Artykuły powiązane

  • Przewlekła choroba wyniszczająca w UEPrzewlekła choroba wyniszczająca w UE Przewlekła choroba wyniszczająca (Chronic Wasting Disease - CWD) została wprowadzona do Unii Europejskiej najprawdopodobniej w wyniku […]
  • EFSA zbada cukier w żywnościEFSA zbada cukier w żywności Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ma zamiar zbadać dzienne spożycie cukru ze wszystkich źródeł w żywności. […]
  • Salmonella ustępuje w EuropieSalmonella ustępuje w Europie Jak poinformowała EFSA w Europie znacznie spadła liczba chorych na salmonellę. Ma to związek z rygorystycznymi kontrolami wdrożonymi u […]
  • Raport z działalności EFSA w 2016 r.Raport z działalności EFSA w 2016 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował coroczne sprawozdanie z działalności. W roku 2016 pojawiło się wiele […]
  • EFSA o grypie ptakówEFSA o grypie ptaków Zdaniem ekspertów Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności egzekwowanie wysokiego poziomu środków bezpieczeństwa […]
  • Formaldehyd<br> w paszach dla drobiuFormaldehyd
    w paszach dla drobiu
    Fundacja Instytut Ochrony Praw Konsumentów przedstawiła Komisji Europejskiej opinię na temat przywrócenia możliwości […]
  • Spis i rejestracja zwierzątSpis i rejestracja zwierząt Ważnym elementem unijnego systemu, gwarantującego żywność bezpieczną dla zdrowia konsumentów, jest rejestr oznakowanych zwierząt […]
  • Mniej białka w produktach dla niemowlątMniej białka w produktach dla niemowląt Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał, że preparaty do dalszego żywienia niemowląt o zawartości białka co najmniej […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close