, 15 Grudnia 2019 roku.

Zioła na parapecie

Aromatyczne zioła uprawiane na parapetach w warunkach domowych nie tylko upiększą nasze mieszkanie, ale będą także stanowiły dobre źródło cennych substancji, takich jak witaminy, składniki mineralne, olejki eteryczne czy związki bioaktywne (np. chlorofil). W ostatnim czasie świeże zioła cieszą się dużym zainteresowaniem: są stosowane jako element dekoracyjny, środki lecznicze i jako przyprawy. Domowa uprawa ziół w doniczkach jest ciekawą alternatywą dla uprawy polowej i może być prowadzona w okresie wczesnowiosennym.

Świeże, aromatyczne liście ziół są idealnym dodatkiem do dań, warto więc mieć je po ręką, np. na parapecie w kuchni. Doniczki z ziołami są wprawdzie dostępne niemal w każdym większym sklepie, ale warto samemu zająć się ich uprawą w domu. Wbrew pozorom nie jest to bardzo skomplikowane.

Większość ziół: bazylia, koper, tymianek, szałwia, mięta, rozmaryn, lawenda i szczypiorek doskonale nadaje się do hodowania w doniczkach na parapetach. Nie potrzebują dużych pojemników, wystarczą doniczki o średnicy 20 cm i głębokości 15-20 cm. Bazylię, szałwię, tymianek i miętę uprawia się z rozsady, którą sadzi się w pojemnikach. Inne gatunki wysiewa się wprost do doniczki.

Na dnie doniczki musi znaleźć się warstwa drenażu (około 2-3 cm np. kamyków), który ma za zadanie zapobiegać zbieraniu się wody, aby nie dochodziło do gnicia korzeni roślin. Dopiero na nią należy wysypać ziemię. Podłoże do uprawy ziół w doniczkach musi być przepuszczalne dla wody i powietrza, a jednocześnie nie może zbyt szybko przesychać. Zwykła ziemia z ogrodu nie będzie odpowiednia. Najlepiej sprawdzi się taka kupiona w sklepie ogrodniczym: nie będzie twardnieć i zasklepiać się po częstym podlewaniu.

Odpowiednie podlewanie jest kluczowe dla domowego uprawiania ziół. Szczególnie ważne jest w początkowej fazie wzrostu, tuż po posadzeniu rozsady lub po wschodach siewek, które nie wykształciły jeszcze w pełni działającego systemu korzeniowego. Strumień wody powinien być niewielki, żeby nie uszkodzić delikatnych pędów i liści (szczególnie gdy są młode) i aby nie wypłukiwać podłoża z pojemnika. Zioła należy podlewać, gdy ziemia lekko przeschnie, nie można jednak dopuścić do jej całkowitego wysuszenia. Zwykle należy podlewać je raz na dzień, a w upalne i słoneczne dni dwa razy na dobę.

Zioła rosną stosunkowo szybko i dlatego w szybkim tempie zużywają wszystkie składniki pokarmowe zgromadzone w niewielkiej ilości w ziemi w doniczce. Dlatego tak ważne jest, aby je uzupełniać. W tym celu należy stosować nawozy kupione w sklepie ogrodniczym lub sporządzone samodzielnie (np. wyciąg z pokrzywy, skorupki jaj, drożdże).

Nie tyczy się to jednak wszystkich gatunków: istnieją takie rodzaje, które nie wymagają dodatkowego nawożenia. Do tej grupy należą zioła pochodzące z terenów śródziemnomorskich, które naturalnie występują na ziemiach ubogich w składniki pokarmowe (tymianek, lawenda, rozmaryn). Przenawożone tracą swój aromat.

Zioła najlepiej rosną w temperaturze od 15 do 20⁰C, w dobrze nasłonecznionym miejscu. Doniczki z ziołami należy systematycznie odwracać, tak aby rośliny były równomiernie naświetlone z każdej strony. Zioła lubią świeże powietrze, ale nie lubią przeciągów i gwałtownych zmian temperatury.

Każdy miłośnik dobrej kuchni chciałby mieć zawsze dostępne świeże zioła. Są one dużo bardziej aromatyczne niż te suszone, ponieważ zawierają więcej olejków eterycznych. Z łatwością można uprawiać je w warunkach domowych, np. na parapecie lub balkonie. Będą stanowiły cenny dodatek do potraw, a także element dekoracyjny kuchni, która już od progu będzie pachniała zapachem świeżych ziół.

Źródło: www.akademiadobregosmaku.sggw.pl

 

Artykuły powiązane

  • Przyprawy- naturalne konserwantyPrzyprawy- naturalne konserwanty Pomimo rosnącej popularności diet roślinnych mięso wciąż króluje w jadłospisach większości Polaków. Stajemy się coraz […]
  • Leki z ogrodowej<br> aptekiLeki z ogrodowej
    apteki
    W ogrodach i na łąkach można nie tylko podziwiać kwiaty i krzewy, ale także czerpać ze spacerów inne korzyści. Zebrane kwiaty […]
  • Alchemia w kuchniAlchemia w kuchni Szczypta romantyzmu, odrobina czułości, domieszka rozkoszy, a jako afrodyzjak – miłość.  Nie tylko w maju, ale […]
  • Grzyby – nie tylko smaczne, lecz wartościowe<br> i prozdrowotneGrzyby – nie tylko smaczne, lecz wartościowe
    i prozdrowotne
    Grzyby mają nie tylko ogólnie cenione walory smakowo-zapachowe, ale także charakteryzują się wysoką zawartością […]
  • Je się uszamiJe się uszami Atrakcyjność produktów spożywczych zależy od wielu czynników takich jak wygląd, aromat i smak. Z badań prowadzonych na […]
  • Z afrodyzjakami na tyZ afrodyzjakami na ty 14 lutego obchodzimy Święto Zakochanych, czyli Walentynki. Pięknie nakryty stół, blask świec i nastrojowa muzyka – […]
  • Co ma goździk<br> do piernikaCo ma goździk
    do piernika
    Goździki – popularna przyprawa, którą znajdziemy w prawie każdej kuchni. Ich aromat kojarzy nam się z okresem […]
  • Wisienka na torcieWisienka na torcie Rubinowa błyszcząca skórka, lekko kwaśny smak, niepowtarzalny aromat i zapach – jednym słowem wiśnie. Typowo polski, […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close