Zielone szparagi są popularne
Polscy konsumenci coraz chętniej sięgają po szparagi zielone – wynika z danych Polskiego Związku Producentów Szparaga. W tym roku szparagowy sezon zaczął się wcześniej niż zwykle, już na początku kwietnia.
W Polsce produkuje się ok. 6000 ton szparagów, ale niemal dwie trzecie z nich trafia na eksport. Nasz kraj jest też coraz większym importerem szparagów m.in. z Niemiec i Hiszpanii. Jak powiedział PAP prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga Marian Jakobsze: „Polscy konsumenci wciąż gustują przede wszystkim w szparagach bielonych, to coraz częściej jedzą też szparagi zielone.”. Jeszcze kilka lat temu szparagi zielone stanowiły ok. 10% rodzimego rynku, a obecnie – zdaniem Jakobsze – to już do 20%.
„Konsumenci coraz częściej sięgają po szparaga zielonego – nawet nie tyle ze względu na jego walory smakowe, ale z powodu wygody przy obróbce i przygotowywaniu: tych szparagów nie trzeba obierać i krócej się je gotuje." – powiedział. Ciepły marzec sprawił, że w tym roku sezon na szparagi zaczął się kilka tygodni wcześniej niż zwykle. „Szparagi bielone i zielone można było zdobyć już w pierwszych dniach kwietnia. Później przez dwa tygodnie nastąpiła stagnacja ze względu na przymrozki. Spowodowały one, że straciliśmy plony – zwłaszcza szparaga zielonego. Teraz czekamy na weekend majowy, prawdopodobnie ma się ocieplić i sądzimy, że plony wrócą do normalności." – powiedział Jakobsze.
Jak dodał, początkowe, bardzo wysokie ceny, sięgające nawet 40 zł za kg szparagów, spadły do 15-20 zł za kg. Jakobsze powiedział, że wybierając szparagi, warto sięgać po produkty od lokalnych plantatorów. Te można znaleźć przede wszystkim w małych sklepach. „Świeży szparag jest najsmaczniejszy, a na świeżość wpływ ma transport. Z zagranicznymi producentami szparagów wygrywają na tym polu ci mali, lokalni producenci" powiedział.
„Zapotrzebowanie na szparaga rośnie szybciej niż produkcja, stąd duże jego ilości są importowane. Import z Włoch, Hiszpanii czy Niemiec szacowany jest już na ok. 600-700 ton. Wzrost spożycia, ale także wzrost produkcji dotyczy przede wszystkim szparaga zielonego" – powiedział prof. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Okres zbiorów szparagów w Polsce trwa zazwyczaj od drugiej połowy kwietnia do 24 czerwca. Szparagi są niskokaloryczne, mają działanie antyrakowe, właściwości detoksykacyjne, wspomagają aktywność systemu nerwowego. Są też traktowane jako afrodyzjak.
Źródło: PAP