Środa, 14 Listopada 2018 roku.

Wyrównanie standardów żywności
w Europie

Porozumienie "Nowy kontrakt z konsumentami" powinno stać się faktem do końca roku. Problemom podwójnych standardów żywności poświęcona była konferencja w stolicy Bułgarii.

Bułgarska prezydencja w Radzie Unii Europejskiej rozpoczęła negocjacje w sprawie wyrównania standardów żywności w Unii Europejskiej – poinformowała w Sofii unijna komisarz ds. sprawiedliwości, konsumentów i równouprawnienia Viera Jourova. Podkreśliła, że nie powinny istnieć dwie kategorie konsumentów, a istnienie odmiennych produktów w takim samym opakowaniu jest sprzeczne z prawem. "Komisja Europejska opracowała projekt ustawodawczy gwarantujący jednakowe prawa wszystkim konsumentom w UE. Dialog z producentami zaczął się 2 maja i do końca roku porozumienie powinno być faktem".

Bułgaria podjęła działania w kwestii wyrównania standardów żywności po publikacji najnowszych analiz, które pokazują drastyczne różnice w jakości i cenach artykułów żywnościowych sprzedawanych w identycznych opakowaniach w tym kraju i kilku państwach Europy Zachodniej. Według tych analiz, chodzi nie tylko o niższą jakość sprzedawanej w Bułgarii żywności, lecz także o zawartość szkodliwych produktów, np. oleju palmowego w odżywkach dla dzieci, które oprócz tego okazały się o 40 proc. droższe niż w Niemczech.

Na unijnym szczycie poświęconym integracji krajów Bałkanów Zachodnich 16-17 maja w Sofii, unijnym przywódcom zostanie podana żywność z bułgarskich sklepów, by mogły ją ocenić służby bezpieczeństwa.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close