Sobota, 28 Marca 2020 roku.

Więcej serów,
mniej mięsa!

W latach 2018-2026 światowa dynamika wzrostu spożycia poszczególnych produktów mleczarskich będzie wyższa niż dynamika wzrostu spożycia najważniejszych gatunków mięsa – wynika z najnowszego raportu Agricultural Outlook 2017 – 2026.

Jak wynika z prognoz, w latach 2018-2026, spożycie serów na świecie zwiększy się o prawie 13% do 26,2 mln t. Spożycie serów będzie rozwijać się szybciej w krajach rozwijających się, średnio w tempie 2,0% rocznie, podczas gdy w krajach rozwiniętych gospodarczo prognozowany jest wzrost na poziomie 1,2%. Mimo to, w 2026 r. nadal większość serów spożywana będzie w krajach rozwiniętych – 75% światowej konsumpcji. Największy przyrost wolumenu konsumpcji serów zostanie odnotowany w Stanach Zjednoczonych (o 0,9 mln t) oraz w UE (o 0,7 mln t). Znacząco też zwiększy się ich konsumpcja w Brazylii (o 133 tys. t), Egipcie (o 129 tys. t) oraz w Chinach
(o 121 tys. t).

Najszybciej będzie rozwijało się spożycie proszków mlecznych. W 2026 r. wolumen światowej konsumpcji odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) wyniesie 5,46 mln t i będzie o 23,1% większy niż w 2017 r. W tym okresie spożycie pełnego mleka w proszku (PMP) wzrośnie o 17,9% do 6,37 mln t. Warto zwrócić, że PMP spożywane jest głównie w krajach rozwijających się –w br. 89% jego wolumenu zostanie skonsumowana
w krajach rozwijających się. Najbardziej, zwiększy się konsumpcja PMP w Chinach (o 310 tys. t) i Brazylii (o 173 tys. t). Co ciekawe, w przypadku OMP, najbardziej, w ujęciu wolumenowym, jego spożycie zwiększy się w UE
(o 286 tys. t) i w Stanach Zjednoczonych (o 150 tys. t).

Mimo, że spożycie masła na świecie w 2017 r., w porównaniu ze średnią z lat 2014-2016 zwiększyło się o 5,1%, to w latach 2018-2026 ma zwiększyć się o kolejne 19% do 13,6 mln t, w tym w krajach rozwijających się wzrośnie o prawie 25%. Największy wolumenowy przyrost spożycia masła oczekiwany jest w przypadku Indii (o 1,2 mln t)
i Pakistanu (o 215 tys. t).

Co ciekawe, konsumpcja wszystkich produktów mleczarskich będzie rozwijała się szybciej niż spożycie głównych gatunków mięsa. W latach 2018-2026 konsumpcja drobiu ma zwiększyć się o 11,4%, wołowiny o 9,1%
a wieprzowiny o 8,1%.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

Artykuły powiązane

  • Gratka<br> dla seromaniakówGratka
    dla seromaniaków
    Długodojrzewający ser i dobre wino - to przepis na niejeden udany wieczór. Odpowiednio dobrany trunek do […]
  • Wieprzowina<br> dogania dróbWieprzowina
    dogania drób
    Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przewiduje, że mięso drobiowe nadal będzie miało najwyższy […]
  • Masło – towar luksusowyMasło – towar luksusowy Ceny masła wzrosły rekordowo. Kostka, w zależności od regionu, podrożała o kilkadziesiąt procent. Przeciętne ceny tego produktu we […]
  • Święto serka wiejskiegoŚwięto serka wiejskiego Są produkty, które smakują - niezależnie od tego, w którym miejscu globu są konsumowane. Serek wiejski o ziarnistej […]
  • Drobiarze alarmująDrobiarze alarmują Dobiegają końca negocjacje Komisji Europejskiej z Argentyną, Brazylią, Paragwajem i Urugwajem, dotyczące umowy o wolnym handlu. Jednym […]
  • Kongres 590 zbliża<br> się wielkimi krokamiKongres 590 zbliża
    się wielkimi krokami
    W dniach 16-17 listopada w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Jasionce koło Rzeszowa, odbędzie się najważniejsze polskie wydarzenie […]
  • Polagra FoodPolagra Food Ponad 25 mld euro ma wynieść w tym roku wartość eksportu polskiej żywności – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi […]
  • Dobre perspektywy globalnego popytu na mięsoDobre perspektywy globalnego popytu na mięso Struktura produkcji mięsa w naszym kraju zmienia się zgodnie z tendencjami obserwowanymi na świecie, a Polska jest kluczowym […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close