Więcej serów, mniej mięsa!
W latach 2018-2026 światowa dynamika wzrostu spożycia poszczególnych produktów mleczarskich będzie wyższa niż dynamika wzrostu spożycia najważniejszych gatunków mięsa – wynika z najnowszego raportu Agricultural Outlook 2017 – 2026.
Jak wynika z prognoz, w latach 2018-2026, spożycie serów na świecie zwiększy się o prawie 13% do 26,2 mln t. Spożycie serów będzie rozwijać się szybciej w krajach rozwijających się, średnio w tempie 2,0% rocznie, podczas gdy w krajach rozwiniętych gospodarczo prognozowany jest wzrost na poziomie 1,2%. Mimo to, w 2026 r. nadal większość serów spożywana będzie w krajach rozwiniętych – 75% światowej konsumpcji. Największy przyrost wolumenu konsumpcji serów zostanie odnotowany w Stanach Zjednoczonych (o 0,9 mln t) oraz w UE (o 0,7 mln t). Znacząco też zwiększy się ich konsumpcja w Brazylii (o 133 tys. t), Egipcie (o 129 tys. t) oraz w Chinach
(o 121 tys. t).
Najszybciej będzie rozwijało się spożycie proszków mlecznych. W 2026 r. wolumen światowej konsumpcji odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) wyniesie 5,46 mln t i będzie o 23,1% większy niż w 2017 r. W tym okresie spożycie pełnego mleka w proszku (PMP) wzrośnie o 17,9% do 6,37 mln t. Warto zwrócić, że PMP spożywane jest głównie w krajach rozwijających się –w br. 89% jego wolumenu zostanie skonsumowana
w krajach rozwijających się. Najbardziej, zwiększy się konsumpcja PMP w Chinach (o 310 tys. t) i Brazylii (o 173 tys. t). Co ciekawe, w przypadku OMP, najbardziej, w ujęciu wolumenowym, jego spożycie zwiększy się w UE
(o 286 tys. t) i w Stanach Zjednoczonych (o 150 tys. t).
Mimo, że spożycie masła na świecie w 2017 r., w porównaniu ze średnią z lat 2014-2016 zwiększyło się o 5,1%, to w latach 2018-2026 ma zwiększyć się o kolejne 19% do 13,6 mln t, w tym w krajach rozwijających się wzrośnie o prawie 25%. Największy wolumenowy przyrost spożycia masła oczekiwany jest w przypadku Indii (o 1,2 mln t)
i Pakistanu (o 215 tys. t).
Co ciekawe, konsumpcja wszystkich produktów mleczarskich będzie rozwijała się szybciej niż spożycie głównych gatunków mięsa. W latach 2018-2026 konsumpcja drobiu ma zwiększyć się o 11,4%, wołowiny o 9,1%
a wieprzowiny o 8,1%.
zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim – regulamin