Uruchomienie eksportu owoców do USA
W związku z możliwością finalizacji procedury analizy ryzyka (PRA) wspólnotowego wniosku 8 krajów członkowskich, w tym Polski, zainteresowanych eksportem świeżych jabłek i gruszek do USA, w ramach toczącej się procedury w bieżącym sezonie wegetacyjnym planowana jest w Polsce wizyta inspektorów służby ochrony roślin APHIS (Animal and Plant Health Service).
Efektem kontroli amerykańskich ekspertów może być zakończenie wskazanej procedury i w konsekwencji dopuszczenie eksportu jabłek i gruszek pochodzących ze zbiorów 2017 r.
Przekazane przez APHIS warunki eksportu wymagają dwukrotnej kontroli miejsc produkcji (sadów) – pierwsza powinna być przeprowadzona zaraz po kwitnieniu (do końca maja), druga – dwa do trzech tygodni przed zbiorem. Przeprowadzane przez inspektorów PIORiN kontrole odbywają się na koszt producenta. Jednym z wymogów eksportowych USA dla pakowalni/przechowalni jest również zapewnienie higieny żywności zgodnymi z zasadami HACCP.
Szczegółowe wymagania dotyczące zasad eksportu będą wkrótce dostępne w Wojewódzkich Inspektoratach Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz na stronie internetowej PIORiN.
Zgodnie z wymaganiami APHIS, rejestracja sadów/miejsc produkcji powinna mieć miejsce do 31 maja każdego roku natomiast rejestracja przechowalni/pakowalni do 1 sierpnia. W związku z powyższym, zaineresowanych sadowników prosimy o niezwłoczne zgłaszanie chęci eksportu jabłek i gruszek do USA do Wojewódzkich Inspektoratów Ochrony Roślin i Nasiennictwa. W chwili obecnej zgłoszenia te należy uznać jako wstępne (deklaracja ze strony zainteresowanych podmiotów o chęci zapoznania się z warunkami eksportu oraz wolę ich przestrzegania), do czasu zapoznania się ze szczegółowymi wymaganiami fitosanitarnymi.
Źródło: PIORiN