Salmonella znów atakuje
W ubiegłym roku w Polsce odnotowano nagły i wysoki, bo aż 90-proc. wzrost zgłoszeń zgonów z powodu salmonellozy. Jak wynika z danych Państwowej Inspekcji Sanitarnej, w tym roku zabiła już ona 13 osób.
W 2016 roku w Polsce, według danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, odnotowano 10 016 przypadków salmonellozy, czyli aż o 15,8 proc. więcej niż rok wcześniej. Liczba przypadków salmonellozy rosła już od 2014 r. W ubiegłym roku, po raz pierwszy od 2007 roku, przekroczyła barierę 10 tys. rocznie.
Zakażenie bakteriami następuje głównie w wyniku spożycia skażonej żywności czy produktów pochodzących od zakażonych zwierząt (jaja, mięso drobiowe i wieprzowe, rzadziej mleko).
Jak powiedział "Rzeczpospolitej" prof. Romuald Zabielski z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, od 2015 r. w Polsce rośnie liczba stad kur niosek skażonych salmonellą, a wzrost znacznie przyspieszył w 2016 r., gdy ich udział wyniósł 7,15 proc. wobec 2 proc. uznawanych przez Komisję Europejska za cel do osiągnięcia we wszystkich państwach UE.
Źródło: Rzeczpospolita