Piątek, 23 Października 2020 roku.

Salmonella
znów atakuje

W ubiegłym roku w Polsce odnotowano nagły i wysoki, bo aż 90-proc. wzrost zgłoszeń zgonów z powodu salmonellozy. Jak wynika z danych Państwowej Inspekcji Sanitarnej, w tym roku zabiła już ona 13 osób. 

W 2016 roku w Polsce, według danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, odnotowano 10 016 przypadków salmonellozy, czyli aż o 15,8 proc. więcej niż rok wcześniej. Liczba przypadków salmonellozy rosła już od 2014 r. W ubiegłym roku, po raz pierwszy od 2007 roku, przekroczyła barierę 10 tys. rocznie.

Zakażenie bakteriami następuje głównie w wyniku spożycia skażonej żywności czy produktów pochodzących od zakażonych zwierząt (jaja, mięso drobiowe i wieprzowe, rzadziej mleko).

Jak powiedział "Rzeczpospolitej" prof. Romuald Zabielski z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, od 2015 r. w Polsce rośnie liczba stad kur niosek skażonych salmonellą, a wzrost znacznie przyspieszył w 2016 r., gdy ich udział wyniósł 7,15 proc. wobec 2 proc. uznawanych przez Komisję Europejska za cel do osiągnięcia we wszystkich państwach UE.

Źródło: Rzeczpospolita

 

Artykuły powiązane

  • Formaldehyd<br> w paszach dla drobiuFormaldehyd
    w paszach dla drobiu
    Fundacja Instytut Ochrony Praw Konsumentów przedstawiła Komisji Europejskiej opinię na temat przywrócenia możliwości […]
  • SGGW: skład jaj <br>zależy od sposobu <br>karmienia, a nie <br>od rodzaju chowuSGGW: skład jaj
    zależy od sposobu
    karmienia, a nie
    od rodzaju chowu
    Z badań naukowych wynika, że nie ma różnicy w składzie jaj wynikającej z zastosowanego konkretnego systemu chowu, znaczenie ma […]
  • GIS ostrzega przed nasionami chiaGIS ostrzega przed nasionami chia Główny Inspektor Sanitarny otrzymał informację o niedozwolonym zastosowaniu nasion szałwii hiszpańskiej […]
  • Dymek pod lupąDymek pod lupą Producenci wędzonek na razie mogą być spokojni. Do końca sierpnia w Polsce nie będzie ograniczone odstępstwo od unijnych wymagań w […]
  • Fipronil w drobiuFipronil w drobiu W unijnym Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach RASFF znalazło się powiadomienie władz niemieckich […]
  • Producenci jaj bez odszkodowańProducenci jaj bez odszkodowań Od 2018 roku nie będzie odszkodowań dla producentów skażonych jaj. Drobiarze alarmują, że ucierpią na tym nie tylko rolnicy, ale […]
  • Aflatoksyny<br> w żywnościAflatoksyny
    w żywności
    O tym, że spleśniała żywność nie nadaje się do jedzenia, wie każdy z nas. Ale czy zdajemy sobie sprawę, jak wielkie ryzyko […]
  • Razem przeciwko skażeniu żywnościRazem przeciwko skażeniu żywności Szybszy przepływ informacji o nieprawidłowościach w produktach w sytuacjach kryzysowych, lepsza koordynacja działań oraz wspólne […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close