Kierunek eksportowy – Japonia!
Wartość eksportu produktów rolno-spożywczych z Unii Europejskiej wzrosła w maju 2017 roku o 9 proc. w porównaniu z majem ubiegłego roku. Komisja Europejska szczególnie liczy na wzrost europejskiego eksportu na rynek japoński, w związku z umową o wolnym handlu UE-Japonia. Obecnie Unia jest
na czwartym miejscu na liście dostawców produktów rolno-spożywczych do kraju kwitnącej wiśni, ale liczy na zdobycie pierwszeństwa w eksporcie wieprzowiny, serów, win i napojów spirytusowych.
Jak wynika z danych podanych przez Komisję Europejską, w maju wzrósł eksport z sektora rolno-spożywczego do USA, Chin, Japonii, Hongkongu, Rosji i Korei. Pomiędzy czerwcem 2016 r. a majem 2017 r. całkowita wartość unijnego eksportu produktów rolno-spożywczych wyniosła 131,8 mld euro, o 2,6 proc. więcej w porównaniu
z poprzednimi dwunastoma miesiącami. W maju najwyższy wzrost eksportu dotyczył między innymi wina, żywności dla niemowląt i mleka w proszku. W tym samym miesiącu wzrosła także o 13 proc. wartość unijnego importu produktów rolno-spożywczych. W całkowitym bilansie handlowym Unia zanotowała nadwyżkę
w wysokości 675 mln euro.
Komisja Europejska poinformowała, że pomimo spadku eksportu wieprzowiny z UE w maju i czerwcu 2017,
w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy eksport tego mięsa wzrósł o 17 proc.
Na początku lipca Unia Europejska i Japonia osiągnęły polityczne porozumienie w sprawie umowy o wolnym handlu. Dla krajów Wspólnoty, umowa o partnerstwie gospodarczym, umożliwia zniesienie większości płaconych przez unijne przedsiębiorstwa.
zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim – regulamin