Kardamon – przyprawa uniwersalna
Kardamon to jedna z najstarszych i najdroższych po szafranie i wanilii przypraw świata. Zdobył uznanie w starożytności, już wtedy przypisywano mu właściwości lecznicze. Jest on wszechstronnie wykorzystywany w kuchni zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Zimą stosujemy go do rozgrzewających herbat i wielu potraw wigilijnych.
Przyprawa ta otrzymywana jest przez wysuszenie nasion kardamonu malabarskiego. Pochodzi ze wschodu, gdzie rośnie dziko w południowych lasach Indii. Obecnie uprawiany jest także na Sri Lance, w Gwatemali, na obszarze Indochin i Tanzanii. Jest to jednoroczna bylina z rodziny imbirowatych. Jej łodygi osiągają 2-5 m wysokości. Ma duże bulwiaste kłącze i długie ciemnozielone liście o długości 30-60 cm. Pędy kwiatowe wyrastają na liściastych łodygach tuż przy ziemi.
Kardamon w kuchni
Kardamon ze względu na swój niepowtarzalny aromat jest przede wszystkim wykorzystywany jako przyprawa w kuchni. Ma delikatny zapach oraz wyraźny korzenny smak. Nasiona kardamonu można dodawać do potraw w całości, rozdrobnione lub sproszkowane. Jest przyprawą uniwersalną, doskonale komponującą się z potrawami mięsnymi, rybnymi, ostrymi, ale też z daniami słodkimi. Kardamon najczęściej wykorzystywany jest w kuchniach Bliskiego i Dalekiego Wschodu oraz w krajach skandynawskich. Wikingowie przywieźli go tam z Konstantynopola. W Danii jest np. wykorzystywany do wyrobu biszkoptów, ciast i ciasteczek. Kardamon dobrze komponuje się z ryżem, a także nasionami roślin strączkowych. Dodawany jest także do marynat, zwłaszcza marynowanych śledzi. Korzenny smak kardamonu znakomicie pasuje do ciasteczek, pierników, deserów, lodów czy słodkich sosów. W kuchni indyjskiej kardamon jest częstym dodatkiem do dań typu curry; jest też kluczowym składnikiem potraw z ryżu.
Kardamon w napojach
Dodawany do likierów, wódek, grzanego wina i słodkich koktajli, kardamon nadaje im niepowtarzalny aromat. Działając podobnie jak imbir, świetnie się sprawdza jako dodatek do rozgrzewających herbat. Również kawa z odrobiną kardamonu pachnie i smakuje lepiej. Tradycyjna kawa po turecku, rytualnie parzona, to kawa z kardamonem.
Kardamon w medycynie
Nasiona kardamonu mają palący smak i korzenny zapach, który zawdzięczają zawartości olejku eterycznego. Przyprawa ta pobudza trawienie, działa gazotwórczo, może hamować wymioty.
Owsianka z kardamonem
Składniki:
-
płatki owsiane górskie – 3 łyżki
-
jogurt naturalny – 1 szklanka
-
banan – mała sztuka
-
kardamon – ¼ łyżeczki
Przygotowanie:
Płatki owsiane wsypujemy do średniej miseczki. Zalewamy wrzątkiem i czekamy 10 minut. Następnie dodajemy jogurt, pokrojony banan i kardamon. Całość mieszamy i gotowe!
Źródło: IŻŻ NCEŻ/mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz