Sobota, 21 Września 2019 roku.

Cynamon na zdrowe serce

Amerykańskie Stowarzyszenie Serca (AHA) opublikowało wstępne wyniki badań, według których cynamon wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca przy stosowaniu diety wysokotłuszczowej.

Od dawna wiadomo, że zbilansowana dieta oparta o spożywaniu dużej ilości owoców i warzyw jest podstawą zdrowia. Jednak jak to często bywa zalecenia ekspertów rozmijają się z codziennymi wyborami konsumentów, którzy jedzą raczej tłusto i kalorycznie. Okazuje się jednak, że w pewnym stopniu można zmniejszać niekorzystne dla zdrowia skutki spożywania zbyt tłustych potraw.

Jak zaznaczają naukowcy to dopiero wstępne wyniki badań prowadzonych na zwierzętach. Szczury laboratoryjne przez 3 miesiące były na diecie wysokotłuszczowej, ale szczury z grupy doświadczalnej dostawały dodatkowo cynamon. Następnie zwierzęta dokładnie przebadano. Okazało się, że szczury które spożywały cynamon były lżejsze i miały mniej tłuszczu brzusznego w porównaniu do zwierząt z grupy kontrolnej. Cechował je też zdrowszy poziom cukru, insuliny i lipidów we krwi, a także wyższy poziom związków o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Wszystkie te czynniki sprawiły, że zwierzęta były mniej narażone na choroby układu sercowo-naczyniowego pomimo tego, że dieta bogata w tłuszcz nie wpływa dobrze na serce.

Oczywiście jest za wcześnie by stwierdzić, że stosowanie cynamonu będzie miało równie zbawienny wpływ na ludzi jedzących zbyt tłusto.

Źródło: Science Daily

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close