Cynamon na zdrowe serce

cynamon

Amerykańskie Stowarzyszenie Serca (AHA) opublikowało wstępne wyniki badań, według których cynamon wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca przy stosowaniu diety wysokotłuszczowej.

Od dawna wiadomo, że zbilansowana dieta oparta o spożywaniu dużej ilości owoców i warzyw jest podstawą zdrowia. Jednak jak to często bywa zalecenia ekspertów rozmijają się z codziennymi wyborami konsumentów, którzy jedzą raczej tłusto i kalorycznie. Okazuje się jednak, że w pewnym stopniu można zmniejszać niekorzystne dla zdrowia skutki spożywania zbyt tłustych potraw.

Jak zaznaczają naukowcy to dopiero wstępne wyniki badań prowadzonych na zwierzętach. Szczury laboratoryjne przez 3 miesiące były na diecie wysokotłuszczowej, ale szczury z grupy doświadczalnej dostawały dodatkowo cynamon. Następnie zwierzęta dokładnie przebadano. Okazało się, że szczury które spożywały cynamon były lżejsze i miały mniej tłuszczu brzusznego w porównaniu do zwierząt z grupy kontrolnej. Cechował je też zdrowszy poziom cukru, insuliny i lipidów we krwi, a także wyższy poziom związków o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Wszystkie te czynniki sprawiły, że zwierzęta były mniej narażone na choroby układu sercowo-naczyniowego pomimo tego, że dieta bogata w tłuszcz nie wpływa dobrze na serce.

Oczywiście jest za wcześnie by stwierdzić, że stosowanie cynamonu będzie miało równie zbawienny wpływ na ludzi jedzących zbyt tłusto.

Źródło: Science Daily