Piątek, 17 Sierpnia 2018 roku.

Jogurt na osteoporozę

Według badań przeprowadzonych przez Trinity College w Dublinie wzrost spożycia jogurtu przyczynia się do znacznego zmniejszenia wystąpienia ryzyka osteoporozy u osób starszych.

Osteoporoza jest chorobą przewlekłą związaną ze zmniejszeniem wytrzymałości kości i zwiększonym ryzykiem ich złamania. Szacuje się, że rocznie w Europie wydaje się ponad 650 milionów euro na leczenie złamań kości, będących bezpośrednim skutkiem choroby.

Badania przeprowadzone przez Trinity College we współpracy z ze Szpitalem St. James w Dublinie oraz Uniwersytetem w Ulsterze dotyczyło ponad 5000 osób starszych. Na początku naukowcy przeanalizowali różne czynniki ryzyka wpływające na osłabienie kości, m.in.: aktywność fizyczną, wskaźnik masy ciała (BMI), funkcjonowanie nerek, spożywanie nabiału, stosowanie suplementacji wapnia i witaminy D, palenie papierosów, nadmierne spożywanie alkoholu itd. Informacje dotyczące częstotliwości spożycia jogurtu pozyskano dzięki analizie kwestionariuszy, gdzie badani mogli wybrać: brak spożycia, spożycie 2-3 razy w tygodniu lub spożycie więcej niż jednej porcji dziennie.  

Następnie u 1057 kobiet i 763 mężczyzn zbadano gęstość mineralną kości (BMD), a u kolejnych 3944 osób mierzono ich sprawność fizyczną. Analiza wyników wykazała, że wzrost spożycia jogurtu przynajmniej o jedną porcję tygodniowo obniża ryzyko wystąpienia osteoporozy u mężczyzn o 52%, a u kobiet o 39%. Ponadto zmniejszeniu ryzyka zachorowania sprzyjało przyjmowanie suplementów wapnia i witaminy D. Ankietowani, którzy spożywali więcej jogurtu mieli też większą gęstość kości (o prawie 4%) i byli sprawniejsi. U mężczyzn, którzy spożywali najwięcej jogurtu (ponad 1 porcja dziennie) stwierdzono o 9,5% mniej złamań w porównaniu panami, którzy w ogóle nie jedli jogurtu. Jak stwierdziła dr Miriam Casey – konsultant badania ze Szpitala St. James: „Wyniki jednoznacznie wskazują, że wpływ na zdrowie kości ma spożycie stosunkowo taniego produktu żywnościowego, jakim jest jogurt. Wciąż jednak nie znamy wszystkich mechanizmów które na to wpływają”.  

Źródło: www.sciencedaily.com

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close