, 17 Listopada 2019 roku.

Kupujesz jogurt?
Patrz na cukier!

Mleko i przetwory mleczne to jedna z najważniejszych grup produktów w codziennej diecie. Od lat zajmują centralne miejsce w graficznych piramidach zdrowego żywienia, co jest potwierdzeniem stałości poglądu naukowców, pomimo pojawiających się niekiedy i popularyzowanych sprzecznych opinii na ten temat. Coraz częściej zamiennikiem mleka płynnego stają się jogurty, których asortyment sukcesywnie wzrasta. Czy jednak wszystkie z nich są dobrym wyborem i czy z żywieniowego punktu widzenia porcja każdego jogurtu jest tak samo korzystna?

Jak wynika z badań naukowych, wartość odżywcza jogurtów w ciągu ostatnich lat pogarsza się. Wzrasta kaloryczność tych produktów, zawartość cukru i słodkich dodatków, rośnie ilość stosowanych w produkcji składników niemlecznych, a maleje zawartość białka. Pomimo tego jogurty, podobnie jak i inne produkty mleczne coraz częściej mają na opakowaniu, dozwolone co prawda, ale chwytliwe informacje, jak np. „zawiera wapń”, „z dodatkiem witamin”, co może podnosić atrakcyjność produktu w oczach konsumenta.

Nadmiar cukru w jogurtach
Mając to na uwadze Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby produkty opatrzone tego rodzaju oświadczeniami, a także te reklamowane dla dzieci, spełniały odpowiednie wymagania, co do wartości odżywczej (m.in. zawartość cukru, tłuszczu, soli). W przypadku jogurtów maksymalna ilość cukru nie powinna przekraczać 10 g/100 g, jednak na razie są to tylko zalecenia, których producenci nie muszą przestrzegać.

Na przykładzie jogurtów sprzedawanych w warszawskich sklepach widać, że wiele z nich zawiera dodatek dużej ilości cukru. Jest to nie tylko cukier biały (sacharoza), ale coraz częściej syropy glukozowo-fruktozowe. W zależności od rodzaju jogurtu zawartość cukru bardzo się różni i wynosi od 4 do 23 g/100 g.

Najsłodsze jogurty dla dzieci
Najbardziej słodkie są jogurty z dołączonymi do opakowania czekoladowymi kulkami, groszkami lub innymi kolorowymi drażetkami. Takie produkty zawierają średnio jedną łyżeczkę cukru więcej niż jogurty bez dodatków (17 g w porównaniu z 12 g/100 g).

Żadnego cukru nie stosuje się natomiast w produkcji tzw. jogurtów naturalnych, składających się wyłącznie z ukwaszonego przez bakterie mleka. Cukier, który się w nich znajduje, to tylko ten z natury obecny w mleku krowim (laktoza). Dlatego też takie jogurty są najbardziej zalecane w diecie. W porównaniu do nich, popularne wśród konsumentów jogurty smakowe (z dodatkiem owoców lub aromatów owocowych) mają w 100 g ok. 1,5 łyżeczki cukru więcej i nie wynika to wcale z obecności owoców, które wnoszą do jogurtu marginalną ilość cukru.

Szczególnie rodzice powinni zwrócić uwagę na to, że jogurty przeznaczone dla dzieci (z nazwą lub grafiką na opakowaniu o tematyce dziecięcej) także mają większą ilość cukru (średnio 14 g/100 g), niż te dla ogółu konsumentów (średnio 10 g/100 g). Wybór takich produktów może pogłębiać preferencje dziecka do słodkiego smaku żywności.

Czytajmy tabele wartości odżywczej
Zawartość cukru dodawanego do niektórych jogurtów jest na tyle duża, że spożycie w ciągu dnia jednego opakowania produktu (średnio około 240 g) pokrywa ponad 1/3 dziennej puli tego rodzaju cukrów, możliwej do spożycia w ramach prawidłowej diety.

Porównując zawartość cukru w jogurtach do wymagań wprowadzonych w 2015 r., regulujących żywienie dzieci w szkołach i przedszkolach, widzimy, że ponad 67% tych produktów przekracza górny limit, wynoszący 10 g/100 g. Takie jogurty nie mogłyby być zatem oferowane dzieciom w stołówkach czy sklepikach szkolnych. Ponieważ jednak w roku szkolnym 2016/17 nastąpiła nowelizacja wymagań i podwyższono dopuszczalną zawartość cukru do 13,5 g/100 g, automatycznie więcej jogurtów słodzonych może być dostępnych na terenie tych placówek. Dzieci pewnie będą zadowolone, ale może to hamować zainteresowanie przemysłu zmianą receptur produktów przeznaczonych dla najmłodszych.

Z końcem 2016 r. wszedł w życie obowiązek podawania na etykiecie tabeli wartości odżywczej, w tym zawartości cukrów. Warto więc przed zakupem jogurtu spojrzeć na niego bardziej świadomie i wybrać taki, który jest głównie źródłem wapnia i białka, a nie niekorzystnego w diecie cukru.

Źródło: NCEŻ IŻŻ

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close