Środa, 14 Listopada 2018 roku.

Jaka dieta w otyłości
i cukrzycy typu 2?

Czy dietę niskokaloryczną i zalecaną w cukrzycy można połączyć? Oczywiście tak. Powinna być to dieta oparta na zasadach zdrowego żywienia, z wykorzystaniem produktów o niskim indeksie glikemicznym i obniżonej kaloryczności.

Zalecenia zdrowego żywienia znajdują zastosowanie zarówno w prewencji, jak i leczeniu chorób żywieniowo zależnych, m.in. otyłości i cukrzycy typu 2. Z tego względu dieta w przypadku współistnienia otyłości i cukrzycy jest podobna. Pomocna w schudnięciu będzie dieta niskokaloryczna, w cukrzycy zaś dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, czy też oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Obie te diety łączą zasady zdrowego żywienia.

Ogranicz kalorie
Dieta niskokaloryczna, pozwalająca na redukcję masy ciała w przypadku kobiet zwykle wynosi 1200–1300 kcal, dla mężczyzn zaś 1400–1500 kcal. Istotną kwestią jest rozłożenie zalecanej wartości energetycznej na 3 posiłki główne (śniadanie, obiad, kolacja) i dwa mniejsze (II śniadanie i podwieczorek). Posiłki te powinny być jadane regularnie, z przerwami nie dłuższymi niż 3–4 godziny, natomiast ostatni posiłek powinien być spożyty na 2–3 godziny przed snem.

Unikaj cukru
Zarówno w cukrzycy, jak i podczas stosowania diety odchudzającej należy unikać żywności wysoko przetworzonej, tj. jasnego pieczywa, musli z owocami kandyzowanymi, białego ryżu czy płatków śniadaniowych z dodatkiem cukru i/lub syropu glukozowo-fruktozowego. Zaleca się zrezygnowanie z dodatku cukru do kawy/herbaty, picia słodkich napojów oraz pojadania słodkości – batonów, wafelków, cukierków czy ciast.

Ogranicz tłuszcze
W codziennej praktyce zaleca się unikania produktów o wysokiej zawartości tłuszczu zwierzęcego – tłustych mięs i jego przetworów, tłustych produktów mlecznych, które poza tym, że są kaloryczne, dodatkowo zwiększają stężenie cholesterolu we krwi. Z diety należy również wykluczyć musli z dodatkiem oleju palmowego, żywność typu fast food, która jest źródłem niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów. Z umiarem natomiast należy spożywać orzechy, pestki, nasiona i oleje, które są źródłem „dobrych” tłuszczów, ale jednocześnie są wysokokaloryczne.

Postaw na aktywność fizyczną
Codzienna, regularna aktywność fizyczna przynosi korzyści zarówno w postaci ubytku zbędnych kilogramów, jak i prawidłowo wpływa na gospodarkę węglowodanową krwi. Zaleca się przynajmniej 30–60 minut dziennie poświęcić na ulubioną aktywność fizyczną.

Źródło: NCEŻ IŻŻ

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close