, 29 Marca 2020 roku.

Bistrobot serwujący automatycznie zdrowe posiłki

Czy jedzenie kupowane w automatach może być ciepłe, smaczne i zdrowe? Dzięki studentom i absolwentom Politechniki Wrocławskiej już tak. Opracowali oni innowacyjny automat wydający gorącą żywność. W ofercie są m.in. sajgonki, pierogi ruskie oraz wołowina po seczuańsku.

Bistrobot, który stanął w holu budynku D-1, to dzieło firmy założonej i współtworzonej przez studentów i absolwentów Politechniki Wrocławskiej. Ich prototypowa maszyna przygotowuje w czasie do czterech minut gorące posiłki o wadze od 200 do 350 g w zależności od posiłku. Jak mówi Wojciech Jopek, koordynator projektu najnowsze badania wskazują, że Polacy coraz częściej jedzą poza domem, bo jest to dla nich wygodniejsze i pozwala zaoszczędzić czas. Coraz większą uwagę zwracamy też na skład potraw.

– Nasz pomysł łączy wszystkie te trzy elementy, a więc zdrową żywność, wygodę i oszczędność czasu. Przygotowanie posiłku trwa zaledwie 3-4 minuty, a dostajemy danie restauracyjne, które nie ma żadnych konserwantów czy ulepszaczy i jest przygotowywane ze świeżych składników – mówi Wojciech Jopek.

Koordynator projektu Wojciech Jopek prezentuje Bistrobota na Politechnice Wrocławskiej

O smak potraw dba Łukasz Bularz, szef kuchni jednej z krakowskich firm. Przygotowane przez niego zbilansowane dania są poddawane tzw. szokowanemu mrożeniu i do momentu ich wyboru w automacie utrzymywane w temperaturze -20 stopni Celsjusza. Gdy klient zdecyduje się kupić któryś z produktów z menu, Bistrobot podgrzewa i zapieka posiłek w specjalnej hybrydowej komorze grzewczej. Dzięki zastosowaniu tej rewolucyjnej w gastronomii technologii posiłek zachowuje świeżość i walory smakowe.

W tej chwili menu składa się z sześciu propozycji, ale w sumie może to być nawet dziewięć potraw. Obecnie do wyboru są lasagna mięsna, wołowina po seczuańsku, sajgonki, pierogi ruskie, pierogi z mięsem i burrito z mięsem. Każda potrawa wydawana jest na ekologicznych tackach i z drewnianymi sztućcami.

– Zdecydowaliśmy się na otwarcie pierwszego automatu na Politechnice Wrocławskiej, by podziękować naszej Alma Mater. To właśnie tutaj zdobywaliśmy wykształcenie, poznaliśmy się i w efekcie założyliśmy naszą firmę – dodaje Wojciech Jopek.

Wkrótce na PWr mają się pojawić kolejne tego typu maszyny. Więcej o urządzeniu Bistrobot na stronie oraz na profilu FB.

Źródło: Politechnika Wrocławska

 

Artykuły powiązane

  • Kupuj z korzyścią<br> nie tylko od świętaKupuj z korzyścią
    nie tylko od święta
    Choć okres przygotowań do Bożego Narodzenia kojarzy się przede wszystkim z uroczym cytrusowo-piernikowym zgiełkiem pełnym […]
  • Apetyt na blogaApetyt na bloga Jeśli sprawdzimy czołówkę najbardziej popularnych blogów w Polsce, możemy się zdziwić. Nie dotyczą mody ani urody, ale […]
  • Jagody –<br> zdrowa przekąska<br> dla aktywnychJagody –
    zdrowa przekąska
    dla aktywnych
    Uprawianie sportu wymaga odpowiedniej, zbilansowanej diety, która zapewni nam potrzebną do ćwiczeń energię. Okazuje się, że […]
  • Przyprawy- naturalne konserwantyPrzyprawy- naturalne konserwanty Pomimo rosnącej popularności diet roślinnych mięso wciąż króluje w jadłospisach większości Polaków. Stajemy się coraz […]
  • Robot rolniczy rozpoznaje chore rośliny i chwastyRobot rolniczy rozpoznaje chore rośliny i chwasty Przeznaczony do precyzyjnych oprysków robot rolniczy Żukbot, m.in. dzięki systemowi kamer i bardzo dużej bazie danych zdrowych i […]
  • Polska gęsinowym eldoradoPolska gęsinowym eldorado Gęś w buraczkach, żur na gęsinie czy gęsie pipki. Takie przysmaki z gęsiego mięsa serwowano dawniej na polskich stołach 11 listopada, […]
  • Smakowita tradycjaSmakowita tradycja Ser bieszczadzki wędzony, szynka wędzona z komina czy miody z doliny rzeki Bzury – to najnowsze produkty, które zostały […]
  • Kłamstwa o ASFKłamstwa o ASF Produkty wytworzone z polskiej wieprzowiny są zdrowe i bezpieczne. Mięso używane do ich produkcji jest przebadane i pochodzi od […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close