Czwartek, 13 Sierpnia 2020 roku.

Centrum
badania żywności

W Warszawie powstanie nowoczesne centrum badania żywności. Będzie funkcjonować w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Uczelnia otrzyma na ten cel dofinansowanie w wysokości 33 mln zł z regionalnego programu operacyjnego województwa mazowieckiego.

SGGW planuje wybudowanie nowoczesnego Centrum Badawczo-Rozwojowego Żywności i Żywienia, w którym mają być prowadzone innowacyjne badania nad żywnością i metodami jej wytwarzania. Efekty prac naukowców mogą być wsparciem dla biznesu i pomóc w opracowywaniu i wdrażaniu innowacyjnych produktów oraz usług na rynku rolno-spożywczym. Wsparcie obejmie m.in. prace na rzecz rozwoju rynku mięsa, mleka i produktów mlecznych, przetwórstwa warzyw i owoców czy żywności prozdrowotnej.

Badania planowane w centrum, mają na celu produkcję bezpiecznej żywności o wysokiej jakości, zwiększanie efektywności produkcji, a także wzrost konkurencyjności polskiej żywności.

Koszt inwestycji oszacowano na ok. 42 mln zł, z czego 33 mln zł pochodzić będzie z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata 2014-2020. Większość funduszy, uczelnia zamierza przeznaczyć na zakup nowoczesnej aparatury badawczej, drobnego sprzętu laboratoryjnego oraz sprzętu komputerowego i specjalistycznego oprogramowania. Budynek placówki zostanie również dostosowany do potrzeb działalności centrum (modernizacja).

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close