Wizyta w wielkopolskim ODR

Podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki w dniach 3-4 czerwca br. uczestniczył w XXIV Wielkopolskich Targach Rolniczych, XXIII Regionalnej Wystawie Zwierząt Hodowlanych oraz Dniach Pola.
Wydarzenia te zorganizowane zostały przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu na terenie Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Sielinku, w powiecie nowotomyskim.
Podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki podczas odwiedzin w centrum OZE
Ryszard Zarudzki uroczyście otworzył targi, a następnie w towarzystwie zaproszonych gości oraz dyrekcji WODR w Poznaniu odwiedził stoiska wystawiających się instytucji branżowych oraz firm. Wiceminister wziął także udział w podsumowaniu wydarzenia i wręczeniu nagród laureatom etapu wojewódzkiego XV edycji Ogólnokrajowego Konkursu ,,Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2017".
Wizyta na Wielkopolsce była również okazją do spotkania się wiceministra rolnictwa z doradcami oraz specjalistami branżowymi i rozmów na temat działalności doradczej ośrodka.
Targi w Sielinku odwiedziło kilkanaście tysięcy osób. W XXIII Regionalnej Wystawie Zwierząt Hodowlanych udział wzięło 121 wystawców i hodowców − uczestników Konkursu Trzody Chlewnej. Prezentacji oraz wycenie zwierząt poddanych zostało 450 sztuk zwierząt hodowlanych, które reprezentowały 54 rasy.
Bardzo licznie odwiedzane były poletka demonstracyjne, które w Sielinku zajmują powierzchnię ok. 12 ha. Duże zainteresowanie budziła znajdująca się tam stacja meteorologiczna, której zadaniem jest zapisywanie zjawisk atmosferycznych takich jak opady, temperatura. Jest ona również wyposażona w funkcjonujący system wspomagania decyzji dotyczący monitoringu zarazy ziemniaczanej.
Spotkanie z doradcami
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka zaprezentowała laboratorium paszowe, przy użyciu, którego w bardzo krótkim czasie można otrzymać wyniki analizy materiału dostarczonego przez hodowcę czy firmy paszowe. Pracownicy PFHBiPM podczas targów wykonywali darmowe badania przyniesionych próbek.
Na targach można było skosztować potraw z mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego podczas degustacji przygotowanych przez Federacji Hodowców Bydła, Federacji Hodowców Drobiu, Federacji Hodowców Wieprzowiny.
Źródło: MRiRW