Sztuka wypieku pizzy na liście UNESCO?

1100px x 733px – Projekt bez tytułu — kopia (57)

2 miliony podpisów zebrano we Włoszech pod deklaracją wsparcia dla zabiegów o to, aby sztuka neapolitańskich piekarzy pizzy została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości UNESCO. Decyzja ma zapaść na początku grudnia w Seulu.

Akcja zbierania podpisów poparcia zakończyła się 26 listopada br. w Neapolu po 7 latach działań prowadzonych na rzecz uznania sztuki wyrobu i wypieku tamtejszej pizzy.

Inicjatorami kampanii było stowarzyszenie neapolitańskich piekarzy pizzy, czyli pizzaioli i związek włoskich rolników Coldiretti.

Kandydatura pizzy to jedyna włoska propozycja wśród 34 innych z całego świata, które zostaną rozpatrzone w czasie obrad komitetu UNESCO w Korei Południowej.

Promotorzy neapolitańskiej pizzy przypomnieli, że w 2010 roku została ona zarejestrowana przez UE jako gwarantowana tradycyjna specjalność.

"Teraz celem jest doprowadzenie do jej międzynarodowego uznania w obliczu mnożenia się przykładów piractwa żywnościowego i niesłusznego przypisywania sobie jej tożsamości"- oświadczył rolniczy związek.

Podkreślono, że wpisanie sztuki wypieku tego specjału miałoby też ważny aspekt finansowy, ponieważ w ten sposób dodatkową ochroną otoczony zostałby sektor we Włoszech, szacowany na 10 miliardów euro rocznie i zatrudniający co najmniej 100 tysięcy osób.

Źródło: PAP