Międzynarodowy Dzień Pizzy
Pyszne, chrupiące ciasto, z ciągnącym serem, sosem pomidorowym i najlepiej – z wieloma dodatkami. Pizza, przysmak rodem z Neapolu, zrobiła zawrotną karierę kulinarną. To niezaprzeczalnie najpopularniejszy na świecie smakołyk. A że kaloryczny? Wielu łasuchów podkreśla, że z pizzą jak z zespołem rockowym – najważniejszy jest doskonały smak i wyśmienite kawałki. 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy.
Pizza, którą znamy w dzisiejszej postaci, to ikona włoskiej kuchni – pochodzi z Neapolu – kulinarnego centrum południowych Włoch. Pierwsze takie danie przyrządził w 1889 r. piekarz Raffaele Esposito dla królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej. Była to popularna Margarita z pomidorami, mozzarellą i bazylią. Obecnie, „neapolitana” chroniona jest certyfikatem TSG, wydawanym przez Komisję Europejską. Oznacza to, że tę odmianę włoskiego specjału przyrządzać można wyłącznie według ściśle określonej, tradycyjnej receptury.
Poza granicami Włoch, pizza zaczęła być popularna dzięki pierwszym turystom w XIX wieku, a także dzięki amerykańskim żołnierzom walczącym we Włoszech, którzy przenieśli jej smak do swojej ojczyzny. Na łamach The New York Times w 1947 roku, jeden z dziennikarzy kulinarnych rzekł: "Pizza mogłaby się stać tak samo sławną przekąską jak hamburger, gdyby tylko Amerykanie się o niej dowiedzieli".
Nazwa pizzy pochodzi prawdopodobnie od greckiego wyrazu „pikte”, które znaczyło „sfermentowane ciasto”. Słowo to przedostało się z kolei do łaciny pod postacią „pitta” , które w języku włoskim mogło brzmieć właśnie „pizza”. Słowo „pizza” po raz pierwszy pojawiło się w języku pisanym w łacińskim tekście z miasta Gaeta (997 r.).
Pikantna lub łagodna, wegetariańska lub podawana z mięsami wszelkiego gatunku, pełna warzyw lub owoców jest daniem dla każdego. Pizza to potrawa uniwersalna, ceniona ze względu na walory smakowe i różnorodność. Bazą potrawy jest ciasto drożdżowe, które formuje się w okrągły placek i wraz z sosem pomidorowym, serem i innymi składnikami, jest ono wypiekane w kamiennym piecu. Receptura pizzy wydaje się być od wielu lat niezmienna, jednak potrawę tę możemy spotkać również w wielu różnorodnych wariantach i modyfikacjach.
Ogromna popularność pizzy w Polsce sprawiła, że potrawę tę możemy znaleźć praktycznie wszędzie – zarówno w wytwornych restauracjach, pizzeriach jak i w barach, w większych i mniejszych miastach.
– Poszczególne rodzaje pizzy różnią się grubością ciasta, a także występującymi składnikami i formą. W samych Włoszech poza najbardziej standardową pizzą neapolitańską w lokalach można spotkać takie rodzaje pizzy jak bianca – pizza z białym sosem, ziti pizza – pizza zapiekana z makaronem, pizza sycylijska w kwadratowej formie i calzone – pizza w kształcie pieroga. W większości polskich pizzerni możemy znaleźć pizzę w formie klasycznego placka na cienkim lub grubym cieście. Wiele lokali posiada w menu najbardziej znane kompozycje dodatków, takie jak Margherita, ale też wymyślne warianty smakowe. Możliwości są nieograniczone, a oprócz dodatków mięsnych, ryb i owoców morza, serów czy warzyw, często możemy znaleźć w pizzy także owoce – opowiada ze smakiem Marcin Krzyżański, pizzerman z Wrocławia.
Wspólne wieczory przed telewizorem czy wizyta znajomych – właśnie wtedy czas wydaje się być stracony bez pizzy. To uniwersalne danie smakuje właściwie każdemu. Nie każdy jednak jest w stanie samodzielnie przygotować kaloryczny przysmak w domu. Przyrządzenie ciasta, będącego podstawą pizzy, nie jest zadaniem łatwym i wymaga odpowiedniego sprzętu. Dlatego też najchętniej wybieranym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą skonsumować apetyczne kawałki, jest pizza zamówiona przez telefon.
zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim – regulamin