Światowy Dzień Musztardy

Światowy Dzień Musztardy obchodzony jest od 1991 roku i przypada na każdą pierwszą sobotę sierpnia. Powstał z inicjatywy Barry’ego Levenson’a, kustosza Muzeum Musztardy w Mount Horeb w USA.

W Muzeum Musztardy można zobaczyć niezwykle imponującą kolekcję składającą się przede wszystkim
z opakowań musztard z całego świata. Obecnie w muzeum znajduje się już ponad 4 tysiące eksponatów z 60 krajów świata, w tym z Polski.

Obecnie na świecie jest około 4 tys. różnych rodzajów i smaków musztardy. W ciągu roku spożywa się jej ponad 340 milionów kilogramów!

Najbardziej popularną i znaną na świecie musztardę Dijon, nazywaną również „przyprawą królów” produkują Francuzi. Miano musztardy „diżońskiej” może nosićtylko i wyłącznie musztarda z ziaren gorczycy czarnej lub sarepskiej bez dodatku stabilizatorów i wszelkich barwników, natomiast z odrobiną białego wina lub octu winnego.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin