Sobota, 21 Lipca 2018 roku.

Światowy
Dzień Muffinka

Muffinki pochodzą z Anglii. Powstały na przełomie X i XI wieku jako forma przekąski dla najbiedniejszych. Dopiero z czasem zyskały uznanie wśród arystokracji. Teraz urastają nawet do rangi dzieł sztuki. Obecnie Dzień Muffina świętowany jest na całym świecie 30 marca.

Słodkie wypieki są najbardziej popularne w krajach anglosaskich, ale w Polsce także zyskały już niebywałą sympatię łasuchów. Trzeba jednak pamiętać, że dzisiejsze muffinki różnią się od swoich prototypów. Wyglądały inaczej niż teraz. Powstawały najpierw w biednych kuchniach wiktoriańskiej Anglii. Wymyśliły je kucharki przygotowujące jedzenie dla służby, zgodnei z zasadą, że nic nie może się zmarnować. Wykonywały je popołudniami, z resztek czerstwego chleba, masy na ciasto, a także z ugotowanych i zgniecionych zmienników. Z tych składników lepiło się ciasto, a następnie smażyło. Były więc miękkie w środku, a  twarde na zewnątrz. Miały kształt grubych placków. Okazały się tak dobre, że zaczęto ej robić dla wyższych klas do popołudniowej herbaty. Następnie przysmaki trafiły na ulice, sprzedawano je prosto z drewnianych pojemników niczym dzisiejsze pączki w piekarni.

Obecny kształt muffinki, nadali jej Amerykanie, zresztą to ciasto stało się ich narodową dumą. To właśnie u nich wypieki powstawały w pojedynczych foremkach i swoim kształtem przypominały malutkie ciasta.  

Co ciekawe, w różnych krajach spożywa się muffiny o innej porze dnia. Amerykanie spożywają je zazwyczaj na śniadanie, a Anglicy do popołudniowej herbatki.

W Polsce znamy muffinki jako słodkie babeczki, ale ich rodzajów jest tak wiele, że nie sposób wszystkich wymienić. Są na słodko: z owocami, dżemem, masłem orzechowym i miodem, a także wytrawne – z oliwkami, serami czy warzywami. W Stanach Zjednoczonych poszczególne miasta specjalizują się w przyrządzaniu konkretnego rodzaju muffinek. Nowy Jork słynie z muffinek z jabłkami, Minnesota – z jagodami, a Massachusetts słynie z muffinek kukurydzianych.

Obecnie, ogromne znaczenie przywiązuje się do atrakcyjnego wyglądu muffinek. Można dobrać kolorowe papiloty, czyli bibułki, do których pakuje się ciastka, ozdobić je lukrem z barwnikami spożywczymi, kolorowym kremem czy posypką. Dzięki takim zabiegom muffinki stają się ucztą dla podniebienia, ale także dla oczu.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close