Ranking bezpieczeństwa żywnościowego

foto (9)

Polska pnie się coraz wyżej w rankingu bezpieczeństwa żywnościowego – wynika ze Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego dla 113 krajów. Z 29 miejsca, awansowaliśmy na 27. pozycję na świecie. Z kolei w Europie plasujemy się na 17. pozycji.

Od 3 lat, w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego, Polska utrzymuje trend wzrostowy. W 2017 roku  otrzymała 74,1 pkt. na 100 możliwych. Nasz kraj w rankingu światowym ma 27. pozycję, znajduje się obecnie pomiędzy Kuwejtem i Omanem. Wśród krajów europejskich zajmuje 17. Pozycję. Doganiamy Czechów, a za nami jest Grecja. Co może ogromnie cieszyć, osiągnęliśmy najwyższe możliwe wyniki w trzech obszarach – w dostępie dla rolników do finansowania, obecności systemów zabezpieczenia żywnościowego i standardach żywieniowych. Wysoką punktację Polsce przyznano również w przypadku bezpieczeństwa żywności (98,6 pkt.) i procenta populacji żyjącego poniżej światowego progu ubóstwa (99,7 pkt.).

Porównując wyniki rankingu z poprzednim rokiem, najwyższy wzrost odnotowano w Polsce w obszarze wydatków publicznych na badania i rozwój w rolnictwie (12,5 pkt.), co stawia nas na 12. miejscu na świecie. Najsłabiej prezentują się wyniki dotyczące zmienności produkcji rolnej (mimo 1,5 pkt. wzrostu, w tej kategorii Polska zajmuje 62. miejsce), infrastruktury rolniczej (56. miejsce) i stabilności politycznej (51.). W tym roku po raz pierwszy wyodrębniono kolejny wskaźnik "zasoby naturalne", który określa zagrożenia związane z klimatem i zasobami naturalnymi. W tej kategorii Polska zajęła 7. miejsce w rankingu, tuż za Szwajcarią i Węgrami.

Tegoroczny ranking Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego wskazuje, że w ponad 60 proc. krajach pogorszyły się wyniki. Na pierwszym miejscu znalazła się Irlandia.

Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego (Global Food Security Index) opracowywany jest od 2012 roku przez Economist Intelligence Unit na zlecenie firmy DuPont, która jest jednym z największych koncernów chemicznych na świecie. Opracowywany jest na podstawie danych pochodzących m.in. z ONZ, MFW, FAO, Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Banku Światowego. Ocenie podlega 28 czynników pomiarowych, zgrupowanych w trzy kategorie – osiągalność cenowa, dostęp do żywności oraz jakość i bezpieczeństwo.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin