, 27 Września 2020 roku.

Polska wolna
od ptasiej grypy

Główny Inspektorat Weterynarii zwrócił się do wszystkich państw, które wprowadziły restrykcje związane z grypą ptaków z wnioskiem o ich zniesienie. Polska jest wolna od ptasiej grypy, minęły bowiem trzy miesiące od wystąpienia ostatniego przypadku tej choroby w naszym kraju.

Import polskiego drobiu może być wznowiony. Nie stanie się to jednak automatycznie, ponieważ to
od poszczególnych krajów zależy, kiedy wznowią import.

Eksport mięsa drobiowego z Polski nie może być prowadzony do: Armenii, Chin, Rosji, Japonii, Korei, RPA, Tajlandii oraz Tajwanu. Jak wynika z komunikatu Głównego Lekarza Weterynarii, na podstawie uzgodnionych weterynaryjnych świadectw zdrowia, obecnie możliwy jest eksport mięsa drobiowego m.in. do: Albanii, Algierii (produkty mięsne), Azerbejdżanu, Mongolii, Serbii, Tadżykistanu, Białorusi (poza województwami, gdzie wystąpiły ogniska wirusa ptasiej grypy HPAI), Egiptu, Gruzji, Hongkongu (poza powiatami, gdzie wystąpiły ogniska HPAI), Jordanii, Kazachstanu, Kirgistanu, Kuby, Libanu, Macedonii, Mołdawii (poza województwami, gdzie wystąpiły ogniska HPAI), Ukrainy, Uzbekistanu, Wietnamu, Zjednoczonych Emiratów Arabskich.

Pierwszy przypadek grypy ptaków w Polsce stwierdzono u dzikich kaczek na Jeziorze Dąbie na początku listopada 2016 roku. Kilka dni później wirus przedostał się do hodowli gęsi w Deszcznie (woj. lubuskie), gdzie znajdowało się 700 tys. gęsi. Wirusa grypy ptaków wykryto w połowie województw, najwięcej w woj. lubuskim, gdzie zutylizowano ponad 1 mln sztuk drobiu, głównie indyków, kaczek i gęsi. W Europie na szerszą skalę wirus wysoce zjadliwej grypy ptaków H5N8 pojawił się w listopadzie 2016 r. Wiele państw europejskich zgłosiło obecność wirusa HPAI/H5N8 u drobiu, m.in. Austria, Belgia, Bułgaria, Serbia, Słowacja, Szwecja, Ukraina, Węgry, Wielka Brytania.

Od 2014 r. Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w Unii Europejskiej. W 2016 r. produkcja wyniosła ponad 2,5 mln ton. W tym roku produkcja drobiu nadal rośnie (o 8,4 proc.), ale w mniejszym tempie niż przed rokiem. Po wykryciu wirusa pod koniec 2016 r. kraje pozaunijne wstrzymały import drobiu z naszego kraju, choć eksportuje drób głównie do Unii Europejskiej. Restrykcje spowodowały, że tempo eksportu spadło. Jak wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, sprzedaż zagraniczna w pierwszych czterech miesiącach 2017 roku była o ponad 15 tys. ton większa niż przed rokiem. (w u.br. eksport drobiu r/r wzrósł o 15 proc.). Jest to w dużym stopniu następstwem restrykcji importowych wprowadzonych przez wiele państw spoza UE będących odbiorcami polskiego drobiu. Efekty tego uwidoczniły się w kwietniu, kiedy to eksport był o 9,5 proc. mniejszy niż przed miesiącem i o 9,2 proc. mniejszy niż przed rokiem.

Jak wynika z analiz naukowców, w sezonie 2016/2017 grypa ptaków była spowodowana przelotami dzikich ptaków. Jednak, co niepokojące, choroba ta może się ponownie pojawić na jesieni, gdy ptaki będą wracać.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close