Piątek, 24 Stycznia 2020 roku.

List otwarty w sprawie profili składników odżywczych

W połowie maja trzy organizacje prozdrowotne wraz z pięcioma koncernami z branży spożywczej wystosowały list otwarty do Komisji Europejskiej w którym domagają się podjęcia stanowczych działań w sprawie regulacji dotyczących deklaracji odżywczych i zdrowotnych na produktach spożywczych.

Sygnatariusze listu zwracają się do Komisji Europejskiej o przedstawienie prawodawstwa dotyczącego profilowania składników odżywczych – nauki klasyfikowania żywności w oparciu o ich właściwości zdrowotne. Zwracają też uwagę, że obowiązujące rozporządzenie (WE 1924/2006) nie było aktualizowane przez dziesięć lat i aktualnie nie chroni konsumentów w wystarczającym stopniu. Obecnie na etykietach produktów spożywczych nie ma profili składników odżywczych, co może wprowadzać konsumentów w błąd, a także utrudnia sprawiedliwe konkurowanie na rynku.

Autorzy listu chcieliby, aby prawodawstwo nakazywało przedsiębiorcom, kiedy mogą opisywać produkt hasłami typu: „o wysokiej zawartości tłuszczu” lub „niska zawartość cukru”. Pozwoliłoby to konsumentom (a także organom regulacyjnym) na porównanie wartości zdrowotnych określonych produktów i przyczyniłoby się do promocji zdrowych nawyków żywieniowych w społeczeństwie.

Autorami listu są organizacje: European Heart Network, European Public Health Alliance, European Consumer Organization oraz koncerny Nestlé, Unilever, Coca-Cola, PepsiCo, Danone.

Pełna treść listu jest dostępna w załączniku:

list_otwarty

Źródła: www.ehnheart.org