Konferencja szkoleniowa IŻŻ – 6 czerwca

owoce_warzywa

6 czerwca br. w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia odbędzie się konferencja szkoleniowa na temat korzyści zdrowotnych i gospodarczych wynikających ze zmniejszenia zawartości soli, cukru i stosowania różnych rodzajów tłuszczów w produktach spożywczych. Konferencja skierowana jest do przedstawicieli branży przetwórstwa owocowo – warzywnego, koncentratów spożywczych oraz napoi bezalkoholowych.

Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła organizuje cykl Konferencji Szkoleniowych w ramach Narodowego Programu Zdrowia pt. „Działania edukacyjne dla przedstawicieli administracji rządowej i przemysłu spożywczego – upowszechnianie wiedzy na temat korzyści zdrowotnych i gospodarczych związanych ze zmniejszeniem zawartości soli, cukru i stosowaniem różnych rodzajów tłuszczów w produktach spożywczych”. Celem cyklicznych spotkań jest podniesienie świadomości na temat znaczenia norm i zaleceń żywieniowych oraz stymulacja przemysłu spożywczego do modyfikacji receptur (reformulacji) produktów żywnościowych w zakresie zawartości soli, cukru, a także jakości stosowanych tłuszczów, co ma bezpośredni wpływ na stan zdrowia społeczeństwa.

Konferencja odbędzie się 6 czerwca 2017 r. w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, ul. Powsińska 61/63, sala 7 (parter), w godz. 09:30 – 15:00 (rejestracja od godz. 09:00). Zgłoszenia uczestników przyjmowane są do dnia 14 maja br., można je wysyłać @ na adres: konferencjanpz2@izz.waw.pl lub telefonicznie: 22 55 09 799.

Konferencja pozwoli uczestnikom na zapoznanie się m.in. z najnowszymi badaniami dotyczącymi znaczenia warzyw i owoców w zbilansowanej diecie i prewencji chorób, wartości odżywczej warzyw i owoców oraz ich przetworów. Pozwoli dotrzeć do najnowszych danych dotyczących spożycia owoców i warzyw wśród dzieci i młodzieży, przybliży aktualne wymagania, które powinny spełniać soki, nektary i napoje dostępne na rynku.

Program konferencji 6 czerwca 2017 r.

  • 09:00 – 09:30 Rejestracja uczestników  

SESJA 1

  • 09:30 – 09:40 Powitanie uczestników konferencji – prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
  • 09:40 – 10:10 Zdrowe żywienie – wyzwanie dla wszystkich: producentów, konsumentów, zdrowia publicznego, edukacji – prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
  • 10:10 – 10:50 Znaczenie warzyw i owoców w zbilansowanej diecie i prewencji chorób. Spożycie warzyw i owoców    w Polsce i na świecie –  mgr Hanna Stolińska – Fiedorowicz
  • 10:50 – 11:10 Przerwa na kawę

SESJA 2

  • 11:10 – 11:30 Wartość odżywcza warzyw i owoców oraz ich przetworów – dr inż. Beata Przygoda
  • 11:30 – 11:50 Najnowsze dane dotyczące spożycia owoców i warzyw wśród dzieci i młodzieży w kontekście programów interwencyjno–edukacyjnych – mgr inż. Anna Taraszewska
  • 11:50 – 12:10 Soki, nektary, napoje w świetle aktualnych wymagań. Podobieństwa i różnice – dr inż. Beata Przygoda
  • 12:10 – 12:50 Przerwa na lunch

SESJA 3

  • 12:50 – 13:10 Reformulacje składu produktów spożywczych w świetle prac Hight Level Group Komisji Europejskiej – mgr Wojciech Kłys
  • 13:10 – 13:30 Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne jako element promocji warzyw i owoców i ich przetworów – dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ
  • 13:30 – 13:50 Koncentraty warzyw i owoców – mgr Barbara Wojda
  • 13:50 – 14:10 Przerwa na kawę
  • 14:00 – 15:00 Dyskusja: Jak zwiększyć spożycie warzyw i owoców? Czy konieczna jest reformulacja składu przetworów warzywnych i owocowych oraz napojów bezalkoholowych? Możliwość reformulacji – przemysł 

             Paneliści:

             Andrzej Gantner – Dyrektor Generalny PFPŻ ZP,

             prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz – Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia,

             dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ – Z-ca Dyrektora ds. Bezpieczeństwa Żywności i Suplementów Diety

              mgr Hanna Stolińska – Fiedorowicz – dietetyk kliniczny

  • 15:00 Zakończenie konferencji

 

Źródło: Instytut Żywności i Żywienia