Konferencja szkoleniowa IŻŻ – 31 maja
31 maja br. w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia odbędzie się konferencja szkoleniowa na temat korzyści zdrowotnych i gospodarczych wynikających ze zmniejszenia zawartości soli, cukru i stosowania różnych rodzajów tłuszczów w produktach spożywczych. Konferencja skierowana jest do przedstawicieli branży mleczarskiej, mięsnej i rybnej.
Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła organizuje cykl Konferencji Szkoleniowych w ramach Narodowego Programu Zdrowia pt. „Działania edukacyjne dla przedstawicieli administracji rządowej i przemysłu spożywczego – upowszechnianie wiedzy na temat korzyści zdrowotnych i gospodarczych związanych ze zmniejszeniem zawartości soli, cukru i stosowaniem różnych rodzajów tłuszczów w produktach spożywczych”. Celem cyklicznych spotkań jest podniesienie świadomości na temat znaczenia norm i zaleceń żywieniowych oraz stymulacja przemysłu spożywczego do modyfikacji receptur (reformulacji) produktów żywnościowych w zakresie zawartości soli, cukru, a także jakości stosowanych tłuszczów, co ma bezpośredni wpływ na stan zdrowia społeczeństwa.
Konferencja odbędzie się 31 maja 2017 r. w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, ul. Powsińska 61/63, sala 7 (parter), w godz. 10:00 – 15:30 (rejestracja od godz. 09:30). Zgłoszenia uczestników przyjmowane są do dnia 12 maja br., można je wysyłać @ na adres: konferencjanpz2@izz.waw.pl lub telefonicznie: 22 55 09 799.
Program konferencji 31 maja 2017 r.
- 09:00 – 10:00 Rejestracja uczestników
SESJA 1
- 10:00 – 10:10 Powitanie uczestników konferencji – dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ, z-ca Dyrektora IŻŻ; dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
- 10:10 – 10:30 Tłuszcze roślinne versus tłuszcze zwierzęce w profilaktyce chorób układu krążenia – prof. dr hab. med. Wiktor.B. Szostak; prof. dr hab. n. med. Barbara Cybulska
- 10:30 – 10:50 Ryby i oleje rybne w prewencji kardiologicznej – prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz – Latoszek
- 10:50 – 11:10 Niedokrwistość z niedoboru żelaza, jak zapobiegać? – dr n. med. Agnieszka Jarosz
- 11:10 – 11:30 Zalecenia dotyczące spożycia tłuszczu i kwasów tłuszczowych – nowe wyzwania dla przemysłu spożywczego – dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
- 11:30 – 11:50 Przerwa na kawę
SESJA 2
- 11:50 – 12:10 Reformulacja produktów spożywczych w świetle prac High Level Group UE – mgr Wojciech Kłys
- 12:10 – 12:30 Mleko – niezbędny składnik diety w każdym wieku, chude czy pełnotłuste? – prof. dr hab. Jadwiga Charzewska
- 12:30 – 12:50 Zdrowe żywienie – wyzwanie dla wszystkich: producentów, konsumentów, zdrowia publicznego, edukacji – prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
- 12:50 – 13:30 Przerwa na lunch
SESJA 3
- 13:30 – 13:50 Ryby i przetwory rybne – wartość odżywcza i rola w diecie Polaków – dr inż. Anna Wojtasik
- 13:50 – 14:10 Mięso i przetwory mięsne – skład i wartość odżywcza – dr inż. Beata Przygoda; prof. dr hab. Hanna Kunachowicz
- 14:10 – 14:30 Odchudzanie z głową – wykorzystanie produktów po reformulacji – dr n. med. Lucyna Pachocka
- 14:30 – 15:30 Obrady z aktywnym udziałem przemysłu spożywczego. Dyskusja: reformulacja produktów, możliwości, bariery
- 15:30 Zakończenie konferencji
Źródło: Instytut Żywności i Żywienia