GIS: Salmonella w pieprzu Agnex

CZARNY PIEPRZ

Główny Inspektorat Sanitarny przekazał, że w czterech partiach mielonego czarnego pieprzu wyprodukowanego przez firmę Agnex Krzysztof Wierzbicki z Białegostoku wykryto bakterie Salmonelli. Produkt jest wycofywany z rynku. Jego spożycie wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

W próbkach pieprzu czarnego mielonego zbadanego w ramach kontroli urzędowej przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Białymstokus stwierdzono obecność bakterii Salmonella. Wycofaniu z rynku podlega towar wyprodukowany przez Agnex Krzysztof Wierzbicki z datą przydatności 03.2021 o numerach partii:

1309/6 (150 g), 2509/6 (400 g), 2409/6 (1000 g), 2509/6 (1000 g).

Spożycie produktu, zwłaszcza bez obróbki termicznej, niesie potencjalną szkodliwość dla zdrowia. Pałeczki salmonelli to jedna z głównych przyczyn zakażeń przewodu pokarmowego o pochodzeniu bakteryjnym. Wywołane przez nią zachorowania najczęściej objawiają się jako kilkudniowy nieżyt żołądkowo-jelitowy.

Pieprz został sprowadzony na polski rynek przez PHU GROTEX Eryk Grotowski z siedzibą w Kaliszu. Towar pochodził z Wietnamu.

Firma Agnex poinformowała, że zakończyła współpracę z dostawcą zanieczyszczonego pieprzu w trybie natychmiastowym oraz poddała inne oferowane produkty badaniom wtórnym. Konsumenci, którzy posiadają opakowania ze wskazanych partii, powinni wymienić je w punkcie zakupu lub poprzez stronę sklepagnex.pl. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania produktu z obiegu.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin