Poniedziałek, 09 Grudnia 2019 roku.

GIS: Salmonella
w pieprzu Agnex

Główny Inspektorat Sanitarny przekazał, że w czterech partiach mielonego czarnego pieprzu wyprodukowanego przez firmę Agnex Krzysztof Wierzbicki z Białegostoku wykryto bakterie Salmonelli. Produkt jest wycofywany z rynku. Jego spożycie wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

W próbkach pieprzu czarnego mielonego zbadanego w ramach kontroli urzędowej przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Białymstokus stwierdzono obecność bakterii Salmonella. Wycofaniu z rynku podlega towar wyprodukowany przez Agnex Krzysztof Wierzbicki z datą przydatności 03.2021 o numerach partii:

1309/6 (150 g), 2509/6 (400 g), 2409/6 (1000 g), 2509/6 (1000 g).

Spożycie produktu, zwłaszcza bez obróbki termicznej, niesie potencjalną szkodliwość dla zdrowia. Pałeczki salmonelli to jedna z głównych przyczyn zakażeń przewodu pokarmowego o pochodzeniu bakteryjnym. Wywołane przez nią zachorowania najczęściej objawiają się jako kilkudniowy nieżyt żołądkowo-jelitowy.

Pieprz został sprowadzony na polski rynek przez PHU GROTEX Eryk Grotowski z siedzibą w Kaliszu. Towar pochodził z Wietnamu.

Firma Agnex poinformowała, że zakończyła współpracę z dostawcą zanieczyszczonego pieprzu w trybie natychmiastowym oraz poddała inne oferowane produkty badaniom wtórnym. Konsumenci, którzy posiadają opakowania ze wskazanych partii, powinni wymienić je w punkcie zakupu lub poprzez stronę sklepagnex.pl. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania produktu z obiegu.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close