Eksport wieprzowiny wzrośnie

prosieta

W 2017 roku światowy eksport wieprzowiny wzrośnie o 5% – informuje Amerykański Departament Rolnictwa (USDA). Wysoki popyt na wieprzowinę w br. spowoduje odbudowę produkcji, co w konsekwencji może prowadzić w późniejszym okresie do spadku cen. Jest to normalny cykl produkcji, który występuje na całym świecie.

Unia Europejska w bieżącym roku nadal pozostanie liderem światowego eksportu wieprzowiny, w związku z udanym lokowaniem produktów wieprzowych na najbardziej chłonnym rynku chińskim. Rynek chiński pozostanie na historycznie najwyższym poziomie importu z powodu ograniczenia w rodzimej produkcji i związanego z tym spadku podaży żywca wieprzowego. Wzrost chińskiego importu szacowany jest na 5% w stosunku do roku 2016.

Meksyk w 2017 roku również sprowadzi więcej wieprzowiny z zagranicy, głównie z USA, gdzie w br. będą stosunkowo niskie ceny. Eksport wieprzowiny do Japonii i Korei Południowej pozostanie na niezmienionym poziomie. Wzrostu eksportu można się spodziewać na mniejszych rynkach takich jak Australia, Kolumbia i Filipiny. Szacuje się, że Rosja jeszcze bardziej ograniczy swój import z powodu rosnącej własnej produkcji żywca.

W 2017 roku w USA spodziewany jest 5% wzrost produkcji żywca wieprzowego. Eksport z tego kraju wzrośnie o 8% w stosunku do 2016 roku i osiągnie rekordowy poziom 2,6 mln ton. Największa walka o podział rynku chińskiego będzie miała miejsce z eksporterami z państw Unii Europejskiej.

Źródło: www.kzp-ptch.pl