EFSA o właściwym spożyciu witaminy K

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) określił zalecaną dawkę spożycia witaminy K, utrzymując dotychczasowe wartości referencyjne ustanowione w 1993 r. EFSA ponownie bada zalecane dzienne spożycie składników pokarmowych, uwzględniając badania naukowe z ostatnich lat.
Eksperci EFSA, współpracujący w ramach Panelu ds. Produktów Dietetycznych, Odżywiania i Alergii (NDA) postanowili zachować dotychczasowe wartości referencyjne spożycia witaminy K ustanowione przez Komitet Naukowy ds. Żywności w 1993 r.
W efekcie, dla poszczególnych grup wiekowych zalecane dzienne spożycie witaminy K jest następujące:
- 10 μg dla niemowląt w wieku 7-11 miesięcy,
- 12 μg dla dzieci w wieku 1-3 lat,
- 20 μg dla dzieci w wieku 4-6 lat,
- 30 μg dla dzieci w wieku 7-10 lat,
- 45 μg dla dzieci w wieku 11-14 lat,
- 65 μg dla nastolatków w wieku 15-17 lat,
- 70 μg dla dorosłych, w tym dla kobiet w ciąży i karmiących.
Witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach, odgrywa istotną role w krzepnięciu krwi, mineralizacji kości i w profilaktyce antynowotworowej. W produktach naturalnych może występować w dwóch formach: jako witamina K1 (m.in. filochinon) i jako witamina K2 (m.in. menachinon). Pierwsza z nich występuje w różnych zielonych warzywach, jej bogatym źródłem jest m.in. jarmuż, brukselka, szpinak, brokuły i kapusta. Ta druga znajduje się w żywności pochodzenia zwierzęcego oraz w kiszonkach. Witamina K jest także wytwarzana przez bakterie jelitowe.
Źródło: EFSA