Sobota, 21 Lipca 2018 roku.

Ceny cukru spadają

Cukier w Polsce jest tańszy niż przed rokiem w handlu i na giełdach. Mają na to wpływ relatywnie niskie ceny cukru białego na świecie oraz duża produkcja w kampanii 2017/2018 wynosząca ok. 2,3 mln ton.

Jak wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, średnia cena detaliczna cukru w lutym br. wyniosła 2,28 zł/kg i była o 3,8 proc. niższa niż przed miesiącem oraz o 28,3 proc. niższa niż w lutym 2017 r. W marcu, za cukier w sieciach handlowych, płaciliśmy od 1,35 do 2,99 zł/kg (średnio 1,96 zł/kg).

Natomiast średnia cena detaliczna cukru w 2017 r. ukształtowała się na poziomie 3,04 zł/kg i była o ok. 6 proc. wyższa niż przed rokiem. Miały na to wpływ wysokie ceny w pierwszej połowie roku. Z kolei ceny zbytu cukru w workach w lutym ubiegłego roku spadły o 1,2 proc. do 1,66 zł/kg i były o 35,6 proc. niższe niż przed rokiem. Staniał także cukier paczkowany, w stosunku do stycznia br. – o 2,5 proc. do 1,58 zł/kg, a w odniesieniu do cen z przed roku – o 42 proc.

Spadek cen cukru jest wynikiem m.in. zniesienia limitów jego produkcji w Unii Europejskiej, a także spadku notowań tego surowca na światowych giełdach. Jak dotąd nie przełożyło się to na kondycję branży, gdyż wyniki finansowe za ubiegły rok były tylko nieznacznie gorsze niż w 2016. W 2017 r. przychody ze sprzedaży polskiego przemysłu cukrowniczego wzrosły o 1,7 proc. do 5,7 mld zł, ale zysk netto zmniejszył się o 9,6 proc. do 863,3 mln zł. Wskaźnik rentowności brutto wyniósł 18,8 proc. przychodów netto, a rentowności netto trochę ponad 15 proc. Są to wyniki nieco gorsze niż w 2016 r., ale znacznie lepsze niż w innych gałęziach przemysłu spożywczego, gdzie rentowność średnio wynosi 4-5 proc.

Jak wynika z wstępnych szacunków ekspertów z IERiGŻ, w 2018 r. powierzchnia uprawy buraków cukrowych wyniesie, podobnie jak przed rokiem, ok. 230 tys. ha. Jeżeli średnie plony wyniosą 660 dt/ha, to zbiory buraków cukrowych osiągną poziom ok. 15,3 mln t i umożliwią produkcję ok. 2,3 mln t cukru.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Rolnicy wznowili protestyRolnicy wznowili protesty Podrabianie polskiej żywności, szkody spowodowane przez dzikie zwierzęta oraz niskie ceny towaru – to największe problemy […]
  • Ziemniaku wróć!Ziemniaku wróć! Polska wciąż należy do potentatów w produkcji ziemniaków. Jednak, o ile w latach 60. i 70. ubiegłego stulecia zajmowała […]
  • Masło powoli taniejeMasło powoli tanieje Przez ostatnie kilkanaście miesięcy, wszyscy zadają sobie pytanie – kiedy masło przestanie drożeć? Ceny produktu zaczęły piąć […]
  • Mleczne eldoradoMleczne eldorado Cena mleka w Unii Europejskiej spadła, a w Polsce nadal rośnie! Mleko w skupie w grudniu 2017 roku w UE-28 potaniało o 0,2 proc. i […]
  • Drobiarze alarmująDrobiarze alarmują Dobiegają końca negocjacje Komisji Europejskiej z Argentyną, Brazylią, Paragwajem i Urugwajem, dotyczące umowy o wolnym handlu. Jednym […]
  • Nadwyżka cukruNadwyżka cukru W ubiegłym roku w Polsce wyprodukowano 2,3 mln ton cukru. Po zniesieniu kwotowania, powstała nadwyżka przekraczająca 600 tys. […]
  • Ceny na rynku<br> mleka spadająCeny na rynku
    mleka spadają
    Ubiegły rok minął pod znakiem wysokich cen masła i skupu mleka, w tym roku ceny tych produktów będą spadać – wynika z […]
  • Jagnięcina na widelcuJagnięcina na widelcu Polska jest liczącym się w Europie eksporterem wysokojakościowej jagnięciny, jednak przez Polaków ciągle mięso to uchodzi za […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close