Poniedziałek, 20 Sierpnia 2018 roku.

Nadwyżka cukru

W ubiegłym roku w Polsce wyprodukowano 2,3 mln ton cukru. Po zniesieniu kwotowania, powstała nadwyżka przekraczająca 600 tys. ton.  Dlatego branża szuka możliwości eksportu na rynki pozaunijne.

1 października 2017 roku przestało obowiązywać kwotowanie na rynku cukru. Zniesiona została cena minimalna na buraki (26,29 euro za tonę) oraz cena referencyjna cukru (404 euro za tonę).

Mimo zniesienia kwot produkcyjnych, nadal obowiązują dopłaty bezpośrednie do upraw buraków cukrowych. Polska jeszcze przez dwa lata będzie otrzymywać 82 mln euro, które zostaną rozdzielone pomiędzy krajowych plantatorów.

Polska jest trzecim największym producentem cukru w Unii Europejskiej (po Francji i Niemczech). Średnia konsumpcja w kraju sięga rocznie 1,7 mln ton.

Z początkiem października 2017 roku przestały obowiązywać dotychczasowe regulacje na unijnym rynku cukru. Zlikwidowane zostały wyznaczone dla poszczególnych krajów Wspólnoty kwoty produkcji cukru i izoglukozy. Zniesiona została również cena referencyjna cukru,  minimalna cena  skupu buraków cukrowych oraz opłaty produkcyjne. Już wtedy analitycy rynku przewidywali, że zmiany te dotkną zarówno producentów cukru, jak i  producentów buraków cukrowych. Wejście w życie nowych regulacji oznacza, że wielkość produkcji cukru w poszczególnych krajach zależy od uwarunkowań rynkowych.

Polska jest trzecim, po Francji i Niemczech, największym producentem buraków cukrowych w Unii Europejskiej. Uprawa buraków cukrowych w Polsce obejmowała 36,6 tys. gospodarstw.

Według założeń ekspertów Komisji Europejskiej, ze względu na spadek cen cukru w UE i dostosowanie ich do cen światowych, import może znacznie się obniżyć o 49 proc. do 1,5 mln ton. 

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Dodatnie saldo handlu zagranicznegoDodatnie saldo handlu zagranicznego Wzrosło dodatnie saldo rolno-spożywczego unijnego handlu zagranicznego. Według comiesięcznego raportu, największe zyski w […]
  • Konkurencja<br> na rynku wieprzowinyKonkurencja
    na rynku wieprzowiny
    Światowy wzrost produkcji wieprzowiny, przyczyni się do zwiększenia konkurencji o rynki zbytu. Wśród nich, główną rolę […]
  • Wołowina w dółWołowina w dół Produkcja i spożycie wołowiny będą spadać! Do 2030 roku unijna produkcja wołowiny zmniejszy się o 7 procent w porównaniu z 2017 […]
  • Ceny cukru spadająCeny cukru spadają Cukier w Polsce jest tańszy niż przed rokiem w handlu i na giełdach. Mają na to wpływ relatywnie niskie ceny cukru białego na świecie […]
  • Walka o lepszy miódWalka o lepszy miód Europosłowie wezwali Unię Europejską i państwa członkowskie do większych inwestycji w ochronę pszczół, walkę z podrabianym […]
  • Kierunek eksportowy – Japonia!Kierunek eksportowy – Japonia! Wartość eksportu produktów rolno-spożywczych z Unii Europejskiej wzrosła w maju 2017 roku o 9 proc. w porównaniu z majem […]
  • Drobiarze alarmująDrobiarze alarmują Dobiegają końca negocjacje Komisji Europejskiej z Argentyną, Brazylią, Paragwajem i Urugwajem, dotyczące umowy o wolnym handlu. Jednym […]
  • Miody znad Wisły hitem eksportowymMiody znad Wisły hitem eksportowym W Polsce rośnie liczba rodzin pszczelich oraz producentów miodu, co jest efektem wzrostu popytu krajowego i eksportowego. […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close