Nadwyżka cukru

1100px x 733px – Projekt bez tytułu — kopia (18)

W ubiegłym roku w Polsce wyprodukowano 2,3 mln ton cukru. Po zniesieniu kwotowania, powstała nadwyżka przekraczająca 600 tys. ton.  Dlatego branża szuka możliwości eksportu na rynki pozaunijne.

1 października 2017 roku przestało obowiązywać kwotowanie na rynku cukru. Zniesiona została cena minimalna na buraki (26,29 euro za tonę) oraz cena referencyjna cukru (404 euro za tonę).

Mimo zniesienia kwot produkcyjnych, nadal obowiązują dopłaty bezpośrednie do upraw buraków cukrowych. Polska jeszcze przez dwa lata będzie otrzymywać 82 mln euro, które zostaną rozdzielone pomiędzy krajowych plantatorów.

Polska jest trzecim największym producentem cukru w Unii Europejskiej (po Francji i Niemczech). Średnia konsumpcja w kraju sięga rocznie 1,7 mln ton.

Z początkiem października 2017 roku przestały obowiązywać dotychczasowe regulacje na unijnym rynku cukru. Zlikwidowane zostały wyznaczone dla poszczególnych krajów Wspólnoty kwoty produkcji cukru i izoglukozy. Zniesiona została również cena referencyjna cukru,  minimalna cena  skupu buraków cukrowych oraz opłaty produkcyjne. Już wtedy analitycy rynku przewidywali, że zmiany te dotkną zarówno producentów cukru, jak i  producentów buraków cukrowych. Wejście w życie nowych regulacji oznacza, że wielkość produkcji cukru w poszczególnych krajach zależy od uwarunkowań rynkowych.

Polska jest trzecim, po Francji i Niemczech, największym producentem buraków cukrowych w Unii Europejskiej. Uprawa buraków cukrowych w Polsce obejmowała 36,6 tys. gospodarstw.

Według założeń ekspertów Komisji Europejskiej, ze względu na spadek cen cukru w UE i dostosowanie ich do cen światowych, import może znacznie się obniżyć o 49 proc. do 1,5 mln ton. 

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin