Sobota, 28 Marca 2020 roku.

Z marchewką na ty

Leonardo da Vinci, muzyk Paul McCartney czy pisarz George Bernard Shaw – lista sławnych „roślinożerców” jest imponująca, z czego nawet nie zdajemy sobie sprawy. Dawniej ludzie wykluczający mięso z menu byli uważani za dziwnych, dziś wegetarianizm to filozofia i coraz popularniejszy styl życia. 11 stycznia przypada Dzień Wegetarian.

W 2000 roku do niejedzenia mięsa przyznawał się 1 procent dorosłych Polaków (CBOS), dziś – już 3,2 procent.

Ok. pół miliona Polaków (1,6 proc.) stosuje dietę laktoowowegetariańską, czyli nie je mięsa i ryb, a podstawę ich wyżywienia stanowią produkty mleczne, jaja, warzywa i owoce. Kolejne 1,6 proc. osób jest weganami, czyli ogranicza swoją dietę wyłącznie do produktów roślinnych. Coraz więcej osób aspiruje do miana wegetarian: 3,7 proc. respondentów określiło się w ten sposób przyznając jednocześnie, że jada sporadycznie ryby i mięso. 

Osoby deklarujące się jako wegetarianie, to najczęściej kobiety – aż 8,9 proc. Liczni w tej grupie są także ludzie młodzi – do 24 lat (9,8 proc.) i osoby ze średnim wykształceniem (8,9 proc.).

Osoby będące na diecie wegetariańskiej, mają większe szanse na dłuższe życie niż osoby jedzące mięso – wynika z raportu opublikowanego przez naukowców z Uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii.

W badaniu kalifornijskich naukowców dotyczących wegetarianizmu, wzięło udział 70 tysięcy osób. Na jego podstawie, badacze stwierdzili, że wśród wegetarian istnieje aż o 12 proc. mniejsze ryzyko przedwczesnego zgonu niż u osób jedzących mięso. Wśród ich grona jest zresztą coraz więcej stulatków.

Stosowanie diety wegetariańskiej wpływa na obniżenie prawdopodobieństwa rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i cukrzyca, chociaż naukowcy nie wiedzą na razie dlaczego tak się dzieje. Być może poprzez ograniczenie lub całkowita rezygnacja z mięsa.

Pomimo istnienia wielu dowodów łączących spożycie czerwonego mięsa z podwyższonym ryzykiem przedwczesnego zgonu, naukowcy ostrzegają,  że na zdrowie człowieka wpływają też inne czynniki. Jednak spożywanie różnorodnych pokarmów roślinnych zmniejsza ryzyko przedwczesnego zgonu, więc z pewnością warto się temu przyjrzeć w kontekście żywienia.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close