Z marchewką na ty

1100px x 733px – Projekt bez tytułu — kopia (28)

Leonardo da Vinci, muzyk Paul McCartney czy pisarz George Bernard Shaw – lista sławnych „roślinożerców” jest imponująca, z czego nawet nie zdajemy sobie sprawy. Dawniej ludzie wykluczający mięso z menu byli uważani za dziwnych, dziś wegetarianizm to filozofia i coraz popularniejszy styl życia. 11 stycznia przypada Dzień Wegetarian.

W 2000 roku do niejedzenia mięsa przyznawał się 1 procent dorosłych Polaków (CBOS), dziś – już 3,2 procent.

Ok. pół miliona Polaków (1,6 proc.) stosuje dietę laktoowowegetariańską, czyli nie je mięsa i ryb, a podstawę ich wyżywienia stanowią produkty mleczne, jaja, warzywa i owoce. Kolejne 1,6 proc. osób jest weganami, czyli ogranicza swoją dietę wyłącznie do produktów roślinnych. Coraz więcej osób aspiruje do miana wegetarian: 3,7 proc. respondentów określiło się w ten sposób przyznając jednocześnie, że jada sporadycznie ryby i mięso. 

Osoby deklarujące się jako wegetarianie, to najczęściej kobiety – aż 8,9 proc. Liczni w tej grupie są także ludzie młodzi – do 24 lat (9,8 proc.) i osoby ze średnim wykształceniem (8,9 proc.).

Osoby będące na diecie wegetariańskiej, mają większe szanse na dłuższe życie niż osoby jedzące mięso – wynika z raportu opublikowanego przez naukowców z Uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii.

W badaniu kalifornijskich naukowców dotyczących wegetarianizmu, wzięło udział 70 tysięcy osób. Na jego podstawie, badacze stwierdzili, że wśród wegetarian istnieje aż o 12 proc. mniejsze ryzyko przedwczesnego zgonu niż u osób jedzących mięso. Wśród ich grona jest zresztą coraz więcej stulatków.

Stosowanie diety wegetariańskiej wpływa na obniżenie prawdopodobieństwa rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i cukrzyca, chociaż naukowcy nie wiedzą na razie dlaczego tak się dzieje. Być może poprzez ograniczenie lub całkowita rezygnacja z mięsa.

Pomimo istnienia wielu dowodów łączących spożycie czerwonego mięsa z podwyższonym ryzykiem przedwczesnego zgonu, naukowcy ostrzegają,  że na zdrowie człowieka wpływają też inne czynniki. Jednak spożywanie różnorodnych pokarmów roślinnych zmniejsza ryzyko przedwczesnego zgonu, więc z pewnością warto się temu przyjrzeć w kontekście żywienia.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin