Sobota, 15 Grudnia 2018 roku.

Szansa polskiego rolnictwa

– Żywność o wysokich parametrach jakościowych, żywność mniej przetworzona, bardziej naturalna, to szansa dla polskiego rolnictwa – stwierdził minister Jan Krzysztof Ardanowski podczas Kongresu 590, który odbywał się w dniach 15-16 listopada br. w Jasionce k. Rzeszowa.

Minister podkreślił, że współczesny konsument poszukuje dwóch, głównych rodzajów żywności: takiej, która jest tania oraz takiej, która odznacza się wysoką jakością i produkowana jest w jak największym zakresie metodami naturalnymi.

– Nie jesteśmy w stanie konkurować z państwami, które dysponują dziesiątkami, czy milionami hektarów użytków rolnych – zwrócił uwagę minister Jan Krzysztof Ardanowski.

– Musimy wykorzystać nasze walory i pojawiające się tendencje poszukiwania żywności, bardziej naturalnej – dodał.

Zdaniem ministra produkcja takiej właśnie żywności może stać się najważniejszym kierunkiem na przyszłość.

W ten kierunek wpisują się m.in. wprowadzane zmiany w rolniczym handlu detalicznym czy sprzedaży w ramach produkcji marginalnej, ograniczonej i lokalnej. Bogate tradycje wytwarzania doskonałych produktów w gospodarstwach rolnych maja szanse być na nowo wykorzystane. Powoli rozwija się trend związany z turystyką kulinarną. To kolejna szansa na pokazanie i promowanie najlepszych miejscowych specjałów, które powinny znaleźć uznanie wśród konsumentów poszukujących nowych, naturalnych smaków i produktów, które nie są wytwarzane metodami przemysłowymi.

Źródło: gov.pl/rolnictwo

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close