Poniedziałek, 21 Października 2019 roku.

Blockchain – szansa
na rozwój

W siedzibie KOWR 13 czerwca br. zorganizowana została konferencja pt. „Prezentacja technologii blockchain w systemie monitorowania, bezpieczeństwa i jakości żywności, ze szczególnym uwzględnieniem hodowli i produkcji wołowiny”.

Celem konferencji było przedstawienie założeń przedsięwzięcia, które może poprawić wizerunek polskiej wołowiny oraz zrewolucjonizować jej produkcję. Oparte jest ono na innowacyjnej i nowatorskiej technologii blockchain, stosowanej, jak dotąd, ze znakomitymi rezultatami przez niektórych wiodących producentów wołowiny na świecie, a także w innych gałęziach produkcji żywności i nie tylko.

 Dochody rolników muszą wynikać z rolnictwa ulokowanego na dobrze zorganizowanym rynku – mówił obecny na spotkaniu minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.

Podstawową zaletą tej metody jest zapewnienie efektywnego obiegu informacji w całym łańcuchu produkcji żywności. Wdrożenie systemu, jako wsparcie dla hodowców/rolników zagwarantuje ich wiarygodność i zapewni wzrost opłacalności produkcji zwierzęcej. Wykorzystanie tej technologii pozwoli producentom żywności zagwarantować, że finalny produkt jest najwyższej jakości. 

– Wchodzenie w łańcuch przetwórczy jest sprawą bardzo ważną – podkreślał szef resortu rolnictwa. Polska ciągle jest krajem gdzie najwyższy obrót generuje handel surowcami. To w przetwórstwie leży, zdaniem organizatorów konferencji, szansa na zrównoważony i stały rozwój branży rolno-spożywczej.

Konferencja propaguje nowoczesne i nowatorskie rozwiązania z zakresu technologii cyfrowych. Obok ministra rolnictwa i rozwoju wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego, który objął wydarzenie patronatem udział w nim wziął również podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa reprezentowali: dyrektor generalny Grzegorz Pięta i zastępca dyrektora generalnego odpowiedzialny w KOWR za pion innowacji i rozwoju Wojciech Kędzia. Uczestnikami konferencji byli m.in. przedstawiciele spółek nadzorowanych przez KOWR, inspekcji weterynaryjnych, jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, instytutów naukowych oraz organizacji branżowych.

Źródło: MRiRW

 

Artykuły powiązane

  • Polski drób jest bezpieczny!Polski drób jest bezpieczny! "Mięso drobiowe dostępne na polskim rynku jest całkowicie bezpieczne dla konsumentów, a producenci drobiu działają zgodnie […]
  • Wołowina polską specjalnościąWołowina polską specjalnością Polska wołowina to wysokie standardy i wysoka jakość podkreślali zgodnie przedstawiciele Rady Sektora Wołowiny, którzy […]
  • Produktywne<br> i zdrowe zwierzętaProduktywne
    i zdrowe zwierzęta
    W raportach Unii Europejskiej wykazano 13-procentowy spadek stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych w produkcji zwierzęcej. […]
  • O rolniczym handlu detalicznymO rolniczym handlu detalicznym - Mamy kilkaset tysięcy małych gospodarstw rolnych, które nie produkują na rynek, ale czasem posiadają nadwyżki i mogą […]
  • GMO – z czym to się je?GMO – z czym to się je? Postęp gospodarczy wiąże się z nieuniknionym rozwojem również w dziedzinie produkcji żywności. Producenci sięgają po […]
  • Kłamstwa o ASFKłamstwa o ASF Produkty wytworzone z polskiej wieprzowiny są zdrowe i bezpieczne. Mięso używane do ich produkcji jest przebadane i pochodzi od […]
  • Ochrona roślin sadowniczychOchrona roślin sadowniczych „Racjonalna Ochrona – Minimum Pozostałości Pestycydów”, to hasło 60. Jubileuszowej Ogólnopolskiej […]
  • Dzień Normalizacji Polskiej – podsumowanieDzień Normalizacji Polskiej – podsumowanie 20 maja obchodzony był Dzień Normalizacji Polskiej. Z tej okazji Polski Komitet Normalizacyjny, jak co roku, zorganizował […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close