Środa, 14 Listopada 2018 roku.

Światowy
Dzień Pszczół

20 maja po raz pierwszy obchodziliśmy Światowy Dzień Pszczół. Święto zostało ustanowione przez ONZ z inicjatywy Słowenii, która w ten sposób chciała podkreślić znaczenie pszczół w pozyskiwaniu żywności. Zwróciła również uwagę na szkodliwe i śmiercionośne działanie pestycydów na owady. 

Z tej okazji ukazał się pierwszy w Polsce raport "Biznes na rzecz bioróżnorodności". Wynika z niego, że jednym z kluczowych problemów dla bioróżnorodności, jest malejąca populacja wielu gatunków owadów zapylających – przede wszystkim pszczół.

Katarzyna Dytrych z grupy eksperckiej "Za górami, za lasami" wskazała, że z szacunków wynika, że ponad 300.000 gatunków roślin (ponad 87 proc.) na świecie jest zapylanych m.in. przez pszczoły. Rośliny są dla człowieka głównym źródłem pokarmu. Skala produkcji upraw zależnych od zapylaczy wzrosła przez ostatnie 50 lat o 300 proc. czyniąc tym samym nasze życie niezwykle zależnym przede wszystkim od pszczół.

W Polsce występuje blisko 470 gatunków pszczół. Najbardziej znana jest pszczoła miodna. Jednak różne owady zapylają inne rośliny. Oznacza to, że dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego potrzebna jest przede wszystkim różnorodność gatunkowa owadów zapylających.

Według ekologów, głównym zagrożeniem dla pszczół jest utrata siedlisk – bazy pokarmowej i lęgowej, następująca w wyniku zmian w użytkowaniu terenu. Rosnąca powierzchnia miast i areałów upraw, gęsta zabudowa terenu, częste koszenie trawników i łąk – to tylko niektóre ze zmian niesprzyjających tym owadom. Intensyfikacja rolnictwa, nadmierne czy nieprawidłowe stosowanie środków ochrony roślin i nawozów, patogeny, gatunki inwazyjne, zanieczyszczenia środowiska i zmiana klimatu, to pozostałe czynniki wpływające na dobrostan pszczół.

Szacuje się, że w Polsce praca pszczół jest warta ponad 4 mld zł rocznie. Gdyby nie te owady, nie mielibyśmy wielu owoców i warzyw, w przypadku innych roślin plony byłyby znacznie niższe.

Jeden z autorów raportu, prof. Zbigniew Karaczun ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego zauważył, że ok. 80 proc. ludności mieszka obecnie w krajach, w których zużywa się więcej zasobów naturalnych niż kraje te mogą odtworzyć. Jeśli ludzie nie nauczą się korzystać ze środowiska inaczej niż dotychczas, czeka nas ekologiczna, ekonomiczna i humanitarna katastrofa – zaznacza.

"Użytkujemy Ziemię tak, że do odtworzenia i odnowienia zasobów konsumowanych globalnie w ciągu jednego roku potrzeba jednego roku i 6 miesięcy. Inaczej mówiąc, jeśli chcemy tylko utrzymać dotychczasowy model rozwoju, i nie konsumować, ani nie rozwijać się dalej, potrzebujemy już dziś 1,5 Ziemi do przetrwania" – dowodzi w raporcie Karaczun.

Podkreślił, że zasoby Ziemi są podstawą naszego dobrobytu, dlatego tak ważny staje się dziś problem zachowania różnorodności biologicznej – czyli bogactwa gatunków, genów oraz krajobrazów. Działając na szkodę środowiska, ograniczamy jego potencjał do zapewnienia nam odpowiedniej jakości życia.

Prof. Piotr Skubała z Uniwersytetu Śląskiego zauważył, że mimo kilkuset lat wytężonej pracy botaników i zoologów nie wiemy nadal, nawet w przybliżeniu, ile gatunków żyje obecnie na Ziemi. Od czasów Linneusza opisano około 1,7 miliona gatunków, tymczasem szacowana liczba waha się od 3 do 100 milionów.

Zdaniem profesora, społeczeństwo musi na nowo nauczyć się korzystania z różnorodności biologicznej w rolnictwie, hodowli, medycynie czy przemyśle. Z blisko 30 tysięcy jadalnych gatunków roślin, dziś uprawia się w celach spożywczych jedynie 180, a 20 z nich stanowi 90 proc. żywności całego świata. Ponad połowę całego pożywienia dostarczają ludziom trzy gatunki – pszenica, kukurydza i ryż.

Raport został zaprezentowany 18 maja podczas Forum "Biznes na rzecz bioróżnorodności", w którym wzięli udział przedstawiciele biznesu, środowisk akademickich, organizacji pozarządowych i innych instytucji. Raport został wydany w ramach programu "Z Kujawskim pomagamy pszczołom" przez Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica" przy współpracy m.in. z Instytutem na Rzecz Ekorozwoju i Uniwersytetem Warszawskim.

Dane: PAP

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Pamiętajmy<br> o pszczołach!Pamiętajmy
    o pszczołach!
    Nieprawidłowo wykonywane zabiegi, zwłaszcza przy użyciu insektycydów, niosą niezwykle duże zagrożenie dla pszczół i […]
  • Muchówki dobijają pszczoły?Muchówki dobijają pszczoły? Muchówki z rodziny bzygowatych są nosicielami wirusów atakujących pszczoły. Ponieważ migrują na duże dystanse - znacznie […]
  • Narodowa Strategia Ochrony Owadów ZapylającychNarodowa Strategia Ochrony Owadów Zapylających Do wiosny 2018 r. ekolodzy, naukowcy, pszczelarze oraz obywatele mają wypracować Narodową Strategię Ochrony Owadów Zapylających […]
  • Nowa umowa<br> dla pracowników sezonowychNowa umowa
    dla pracowników sezonowych
    Sejm RP uchwalił ustawę, która wprowadza nowy rodzaj umowy cywilnoprawnej oraz ubezpieczenie zdrowotne i wypadkowe dla […]
  • Stop neonikotynoidom!Stop neonikotynoidom! Trzy substancje czynne z grupy neonikotynoidów (imidakloprid, klotianidyn i tiametoksam) - stanowią zagrożenie dla […]
  • Miody znad Wisły hitem eksportowymMiody znad Wisły hitem eksportowym W Polsce rośnie liczba rodzin pszczelich oraz producentów miodu, co jest efektem wzrostu popytu krajowego i eksportowego. […]
  • Eksperymenty<br> w pasieceEksperymenty
    w pasiece
    Rozpoczął się drugi sezon miejskiej pasieki eksperymentalnej Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Toruniu. […]
  • Święto PszczelarzyŚwięto Pszczelarzy Ogłoszono wyniki IV ogólnopolskiej edycji konkursu Pszczelarz Roku. Finał konkursu, to także ogólnopolska konferencja […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close