Sobota, 16 Lutego 2019 roku.

Spożywanie ryb może przedłużyć życie

Spożywanie ryb i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci – czytamy na łamach „Journal of Internal Medicine”.

W badaniu udział wzięło ponad 240 tys. mężczyzn i ponad 180,5 tys. kobiet. Obserwowano ich losy przez 16 lat. W tym czasie zmarło 54 tys. mężczyzn oraz blisko 31 tys. kobiet. Analiza wykazała, że należeli oni do grupy najrzadziej spożywające ryby oraz zawarte z nich kwasy tłuszczowe omega-3.

„Wysnuliśmy wniosek, że większe spożycie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzących z ryb jest istotnie związane z niższą śmiertelnością całkowitą” – mówią naukowcy z Zhejiang University School of MedicineHangzhou w Chinach.

Porównując różnice pomiędzy uczestnikami spożywającymi najwięcej i najmniej mięsa ryb naukowcy obliczyli, że mężczyźni, którzy jedli ich najwięcej, mieli o 9 proc. niższą śmiertelność całkowitą, o 10 proc. niższą śmiertelność z przyczyn sercowo-naczyniowych, o 6 proc. niższą śmiertelność z powodu raka, o 20 proc. niższą śmiertelność z powodu chorób układu oddechowego i o 37 proc. niższą śmiertelność z powodu przewlekłej choroby wątroby, w porównaniu do panów, którzy unikali ryb.

U kobiet wartości te kształtowały się następująco: o 8 proc. niższa śmiertelność całkowita, o 10 proc. niższa śmiertelność z przyczyn sercowo-naczyniowych i o 38 proc. niższa śmiertelność z powodu choroby Alzheimera.

Poza tym okazało się, że spożywanie ryb smażonych nie wpływało w żaden sposób na śmiertelność mężczyzn, za to zauważalnie zwiększało ryzyko zgonu ze przyczyn sercowo-naczyniowych oraz z powodu chorób układu oddechowego u kobiet.

„Nasze odkrycia potwierdzają aktualne wytyczne dotyczące spożycia ryb, jednak potrzebne są dalsze badania i ustalenia, jeśli chodzi o sposób obróbki ryb i spożywanie ich w postaci smażonej” – podsumowują naukowcy z Chin. 

Źródło: PAP

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close