, 25 Sierpnia 2019 roku.

Spotkanie
z wojewódzkimi
lekarzami weterynarii

– Bez lekarzy weterynarii nie da się rozwijać polskiego rolnictwa. Sprawne funkcjonowanie Inspekcji weterynaryjnej to jedno z najważniejszych zadań państwa – zaznaczył minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski podczas spotkania z wojewódzkimi lekarzami weterynarii.

Szef resortu rolnictwa podkreślił, że Inspekcja Weterynaryjna odgrywa szczególą rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności. Ważna jest tu dobra współpraca i koordynacja działań na wszystkich szczeblach inspekcji.

– Sytuacja na świecie zmienia się bardzo dynamicznie. Nie jesteśmy dziś w stanie przewidzieć ani występowania nowych chorób, ani ich kierunków rozprzestrzeniania się. Szybkość reagowania służb weterynaryjnych staje się kluczowa w zwalczaniu tych  zagrożeń – mówił minister.

Jan Krzysztof Ardanowski poinformował o podniesieniu od 1 sierpnia wynagrodzenia pracowników Inspekcji Weterynaryjnej średnio o 630 zł miesięcznie na jednego statystycznego pracownika. Te pieniądze pochodzą z budżetu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi i to nie jest jeszcze moje ostatnie słowo zaznaczył minister.

– Jest to podwyżka stała, która od przyszłego roku wchodzi do ustawy budżetowej. W przyszłym roku będą też dodatkowo podwyżki ponad 6 proc. podobnie, jak dla innych służb – podkreślił minister Ardanowski i stwierdził, że same pieniądze nie wystarczą i musi być prowadzonych także wiele innych działań, aby wzrosło zaufanie do służb weterynaryjnych i aby została odzyskana wysoka ranga tego zawodu.

Minister poinformował, że w najbliższym czasie działania Inspekcji Weterynaryjnej będą dotyczyć kilku ważnych dziedzin.

– Zwalczenie, powtarzam zwalczenie ASF. Te 33 ogniska, chociaż to mniej niż w ubiegłym roku, napawają niepokojem. W dalszym ciągu zbyt duża jest populacja dzików. W ubiegłym roku w kluczowych województwach odstrzały sanitarne zostały zrealizowane w 55 proc. Ale podejmowane działania w celu ich intensyfikacji budzą ostre protesty organizacji ekologicznych. A przecież my rolnicy żyjemy w symbiozie z przyrodą, a ja nie jestem żadnym barbarzyńcą. Jeżeli ktoś tak uważa to może powinien zobaczyć jak wygląda likwidacja ogniska ASF, gdzie znajdują się ciężarne lochy – mówił minister.

Szef resortu rolnictwa zauważył, że organizacje ekologiczne uzurpują sobie prawo do decydowania o kształcie produkcji zwierzęcej. Mają dobre intencje, ale w konsekwencji ich nieprzemyślane działania powodują tragedie.

Minister poinformował, że w najbliższym czasie zostanie powołana specjalna grupa ekspertów, której zadaniem będzie opracowanie standardów dobrostanu zwierząt i przygotowanie systemu certyfikacji produkcji zwierzęcej.

– Muszą zostać określone takie wymagania i zadania, po spełnieniu których rolnik nie będzie straszony przez żadne organizacje i instytucje. Chcę, aby cała produkcja zwierzęca miała opracowane jasne zasady dotyczące warunków w jakich zwierzęta mają być utrzymywane – zaznaczył Jan Krzysztof Ardanowski i dodał, że będzie to rozwiązanie nowatorskie w skali Europy i oczekuje przy opracowywaniu nowego systemu certyfikacji dobrej współpracy z zaangażowania lekarzy weterynarii.

Minister prosił także lekarzy weterynarii o wsparcie w zakresie popularyzacji Rolniczego Handlu Detalicznego. Podkreślił, że obecnie w całej Europie małe zakłady przetwórcze przeżywają swój renesans, a w Polsce zostały one zniszczone.

– Przez lata lobby największych zakładów przetwórczych nie życzyło sobie dopuszczenia do sprzedaży produktów wytworzonych przez rolników. Okazuje się, że nie zabraniały tego przepisy unijne i dziś wprowadziliśmy rozwiązania umożliwiające rolnikowi sprzedaż praktycznie wszystkiego co wytworzy w swoim gospodarstwie, a produkcja do 40 tys. zł jest zwolniona z podatku.

– Urynkowienie produkcji o wyższej wartości może być szansą na przetrwanie niejednego gospodarstwa – podkreślił szef resortu i dodał, że wieś to nie tylko produkcja żywności to także miejsce do życia i rozwoju. Utrzymanie żywotności społecznej i ekonomicznej wsi musi uwzględniać także przetrwanie i rozwój małych gospodarstw rolnych, które proporcjonalnie do swych możliwości, będą produkować na rynek lokalny.

Źródło: MRiRW

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close