, 09 Sierpnia 2020 roku.

Sok pomarańczowy na nietolerancję laktozy

Wyniki badań opublikowane przez kanadyjskich naukowców w „Journal of Nutrition” wskazują, że osoby cierpiące na nietolerancje laktozy powinny suplementować witaminę D, ponieważ są one narażone na niedobory tego składnika odżywczego. Dobrym naturalnym źródłem tej witaminy jest sok pomarańczowy.

Laktoza to organiczny związek chemiczny z grupy węglowodanów, który występuje w mleku i jego przetworach. Organizmy osób cierpiących na nietolerancję laktozy wytwarzają zbyt małe ilości laktazy – enzymu niezbędnego do trawienia laktozy. W efekcie po spożyciu produktów mlecznych występują u nich dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak nudności, wzdęcia, biegunki i bóle brzucha. Szacuje się, że obecnie problem nietolerancji laktozy może występować z różnym nasileniem nawet u 65% ludności. Jedną z przyczyn zmniejszonej produkcji laktazy mogą być mutacje w genie LCT, który odpowiada za jej wytwarzanie.

W badaniach przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Toronto wzięło udział 1495 kobiet i mężczyzn, u których stwierdzono zmutowany gen LCT. Osoby biorące udział w badaniach spożywały znacznie mniejsze ilości produktów mlecznych w porównaniu z grupą kontrolną, ponadto w ich krwi stwierdzono znacząco niższy poziom witaminy D. „Nie byliśmy zaskoczeni, że ludzie biorący udział w badaniu spożywali małe ilości produktów mlecznych, ale zaskoczyło nas to, że osoby takie nie suplementują witaminy D” – stwierdził współautor badań profesor Ahmed El-Sohemy.

Tymczasem witamina D odgrywa kluczową rolę we wchłanianiu wapnia, który jest niezbędnym budulcem kości. Ponadto witamina D wspomaga działanie układu nerwowego i odpornościowego. Badacze stwierdzili, że osoby cierpiące na nietolerancję laktozy były z reguły niższe, co prawdopodobnie miało związek z niedoborami witaminy D i tym samym wpłynęło na zahamowanie wzrostu kości.

Naukowcy wskazują na potrzebę suplementacji witaminy D przez osoby które z różnych przyczyn nie spożywają produktów mlecznych. Osoby cierpiące na nietolerancje laktozy powinny próbować włączyć do diety produkty mleczarskie pozbawione laktozy lub spożywać produkty bogate w witaminę D, np. sok pomarańczowy.

Źródło: www.medicalnewstoday.com

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close