Seafood Expo Global 2018

owoce morza

Ruszyła największa na świecie wystawa związaną z branżą ryb i owoców morza. W trakcie wydarzenia uczestnicy mają możliwość pozyskania źródeł nowych produktów, nawiązania kontaktów z profesjonalistami z branży i spotkania z dostawcami. Jest to jedyne miejsce, w którym spotyka się globalny przemysł rybny.

Seafood Expo to wystawcy z 77 krajów, kupujący z 144 krajów – od linii lotniczych poprzez bary, armie, szpitale, supermarkety, szkoły, restauracje, hotele, kurorty wakacyjne po indywidualnych rzemieślników i producentów. W poprzedniej edycji uczestniczyło prawie 2 000 producentów, 1700 firm, dostawców, mediów i innych specjalistów tej branży z ponad 150 krajów. 27 000 osób odwiedzało stoiska, prowadziło rozmowy biznesowe i dyskutowało o możliwościach rozwoju rynku rybnego.

Podczas wystawy rodzimi przetwórcy z branży przetwórstwa rybnego mają możliwość zaprezentowania polskich produktów najwyższej jakości. Są one cenione na całym świecie. Dodatkowym atutem polskiego stoiska są cykliczne pokazy kulinarne, które przyciągają uwagę zwiedzających halę wystawienniczą. Niebanalne potrawy rybne serwowane są przez Tomasza Królikowskiego, niekwestionowanego mistrza sztuki kucharskiej.

Elementem zamykającym dzień wystawienniczy na polskim stoisku była wizyta João Agiuar Machado, dyrektora generalnego ds. gospodarki morskiej i rybołówstwa przy Komisji Europejskiej.

Projekt realizowany jest w partnerstwie Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej z Organizacją Producentów Ryb Jesiotrowatych.

Targi potrwają do 26 kwietnia.

Źródło: Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin