Salmonella w mięsie drobiowym z Brazylii

chicken-breast-279848

Słowaccy inspektorzy weterynaryjni w marcu br. odkryli 21 ton mięsa drobiowego skażonego salmonellą. Okazało się, że brazylijski drób dotarł na Słowację przez Polskę oraz Holandię.

Jak informuje serwis poultrymed.com, inspektorzy Państwowej Administracji Weterynaryjnej i Żywnościowej Republiki Słowackiej (ŠVPS SR) odkryli w magazynach w Bratysławie 21 ton mrożonych piersi z kurczaków skażonych szczepem salmonelli Heidelberg. Brazylijskie mięso drobiowe mogło trafić doponad 50 restauracji na terenie Słowacji, w badanych próbkach nie znaleziono jednak substancji, których Brazylijczycy używali do „odświeżania” mięsa.

Słowacka minister ds. rolnictwa i gospodarki wodnej – Gabriela Matecna – powiedziała na konferencji prasowej 31 marca br., że mięso trafiło na Słowację przez Polskę i Holandię. Inspektorzy zapowiadają dalsze wzmożone kontrole. Salmonella Heidelberg była przyczyną 634 zachorowań w Stanach Zjednoczonych. W latach 2013-2014 odkryto ją w 29 stanach USA.

Źródło: poultrymed.com