, 16 Czerwca 2019 roku.

Rozmowy
polsko-indyjskie

Podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki spotkał się 11 lipca br. z minister stanu Ministerstwa Przetwórstwa Spożywczego Republiki Indii Sadhvi Niranjan Jyoti.

Rozmowy dotyczyły kwestii rozwoju polsko-indyjskiej współpracy w dziedzinie rolnictwa. Minister Jyoti podkreślała uznanie strony indyjskiej dla silnej pozycji polskiego rolnictwa w Europie i świecie oraz zainteresowanie polskimi doświadczeniami związanymi z rozwojem sektora rolno-spożywczego.

W kontekście dobrej kondycji polskiego rolnictwa polski wiceminister wskazał m.in. na znaczenie integralności poszczególnych etapów produkcji rolniczej, jak również efektywność systemów wsparcia dla producentów sektora rolno-spożywczego. W trakcie rozmowy poruszył również kwestie istotne z punktu widzenia dostępu polskich produktów do rynku indyjskiego.

Minister Jyoti zachęcała stronę polską do udziału w targach World Food India, organizowanych m.in. przez Ministerstwo Przetwórstwa Spożywczego Republiki Indii w listopadzie 2017 r. w Nowym Delhi. Tematyka targów koncentrować się będzie głównie wokół chęci pozyskania przez stronę indyjską technologii, know-how oraz maszyn i urządzeń do przetwórstwa spożywczego, jak również bezpośrednich inwestycji zagranicznych w tym sektorze przemysłu.

Źródło: MRiRW

Artykuły powiązane

  • Rozmowy<br> polsko-irackieRozmowy
    polsko-irackie
    Minister Krzysztof Jurgiel 6 listopada br. spotkał się z ministrem rolnictwa Republiki Iraku Falahem Hassanem Zaidanem, który […]
  • „Wzmacniamy polskie rolnictwo” – Rzeszów„Wzmacniamy polskie rolnictwo” – Rzeszów W dniu 30 czerwca br. w Rzeszowie odbyła się kolejna Konferencja z cyklu „Wzmacniamy polskie rolnictwo” z udziałem […]
  • Monitorowanie<br> kluczem w rozwojuMonitorowanie
    kluczem w rozwoju
    Krajowa strategia dla wsi i rolnictwa musi być dostosowana do postanowień Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju, uwzględniać nowe […]
  • Strategia promocji żywnościStrategia promocji żywności "Polska smakuje" - to hasło, z którym ma kojarzyć się promocja naszej żywności na świecie podkreślał Jacek Bogucki, […]
  • 40 Sesja FAO40 Sesja FAO Podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki w dniach 3-5 lipca 2017 r. uczestniczył w 40. Sesji Konferencji Organizacji Narodów […]
  • Święto LudoweŚwięto Ludowe „Chłop zachował w najgorszych chwilach ziemię, religię i narodowość. Te trzy wartości dały podstawę do stworzenia państwa” […]
  • Strategia<br> Promocji ŻywnościStrategia
    Promocji Żywności
    Polska słynie na świecie z dobrej żywności. Jest ceniona za jakość i atrakcyjną cenę.  Krajowe produkty znad Wisły podbijają co […]
  • Wizyta w ChinachWizyta w Chinach Podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki w dniach 14-17 maja 2019 r. składał wizytę w Chińskiej Republice Ludowej, która […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close