Polskie wina
W ciągu ostatnich trzech lat produkcja i sprzedaż polskich win w Polsce rosła o kilkadziesiąt procent rocznie. Daleko nam jednak do czołówki producentów win. W roku 2009/2010 zgłoszono produkcję 412 hektolitrów wina, w 2016 roku było to 6 tys. 993 hektolitrów, w tym niemal 4 tysiące litrów wina białego. Są wyniki ewidencji prowadzonej przez Agencję Rynku Rolnego.
Obecnie uprawa winorośli prowadzona jest praktycznie w całym kraju, przy czym dynamicznie rozwija
się winiarstwo w województwach: lubelskim, zachodniopomorskim i świętokrzyskim, a winnice powstają nawet
w woj. kujawsko-pomorskim, łódzkim czy mazowieckim. Według ARR winorośle uprawiane są na powierzchni
ok. 222 hektarów.
Statystyczny Polak w 2016 r. wypił nieco ponad 6 litrów wina, w tym także polskiego. Choć krajowe wino nie należy do najtańszych. Trzeba zapłacić około 50 zł za butelkę. Można je kupić w sklepach winiarskich, gospodarstwach agroturystycznych, obiektach gastronomicznych i w sklepach internetowych.
Agencja Rynku Rolnego prowadzi ewidencję producentów i przedsiębiorców wyrabiających wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Polski, które jest przeznaczone do rynkowej sprzedaży. Wniosek o wpis do ewidencji na rok 2017/2018 powinien być złożony do 15 lipca.
Do ewidencji ARR wpisano 197 producentów wina z winogron pozyskanych z upraw położonych na terytorium Polski. Pierwszy raz taką ewidencję wprowadzono w roku 2009/2010. Zarejestrowano wtedy 26 producentów,
a w 2016/20017 r. już 151.
Do 31 sierpnia 2017 r. winiarze zobowiązani są złożyć deklaracje o szacowanej ilości wina wyprodukowanego
z tegorocznych zbiorów, do ARR wpłynęły już pierwsze deklaracje.
Dane: ARR
Maria Sikorska
zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim – regulamin