Środa, 23 Października 2019 roku.

O alternatywie
dla importowanego
białka GMO

21 lutego 2018 r. w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyła się zorganizowana przez Izbę Gospodarczą Handlowców, Przetwórców Zbóż i Producentów Pasz, konferencja pt. „Krajowe źródła białka jako alternatywa dla importowanego białka modyfikowanego genetycznie z perspektywy przemysłu paszowego”.

W spotkaniu wziął udział minister Krzysztof Jurgiel, który podkreślił, że to spotkanie przyczyni się do wypracowania wspólnego stanowiska w kwestii stosowania w paszach białka modyfikowanego genetycznie.

Szef resortu rolnictwa poinformował, że powołany z resorcie Zespół opracował w tym zakresie program, który przewiduje rozwiązania służące zwiększeniu zaopatrzenia na białko roślinne z rodzimej produkcji, w taki sposób, aby zaspokoić ok. 50 proc. krajowego zapotrzebowania na ten surowiec. Minister przypomniał, że Komisja Europejska pracuje nad unijnym planem białkowym, tak aby wyeliminować w paszach soję genetycznie modyfikowaną. Zamierza ona opublikować swój plan do końca 2018 roku. Poinformował również, że Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przystąpił do opracowania specjalnego systemu pozyskiwania i kierowania na rynek większych partii rodzimych roślin białkowych.

Uczestnikami konferencji byli przedstawiciele organizacji pozarządowych, środowisk naukowych, przemysłu paszowego oraz posłowie, którzy w większości poparli przygotowany przez resort projekt nowelizacji ustawy o paszach.

Konferencja miała na celu przedstawienie możliwości stosowania rodzimych źródeł białka w produkcji mieszanek paszowych dla zwierząt gospodarskich w oparciu o doświadczenie przemysłu paszowego. Przedstawiono informacje o poziomie krajowych surowców wysokobiałkowych obecnie wykorzystywanych w produkcji pasz, rozwoju uprawy soi oraz możliwych perspektywach zwiększenia tych ilości.

Omawiano także szanse innowacyjnych technologii wykorzystania białka owadziego w paszach.

Tematyka konferencji wpisuje się w działania Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmierzające do ograniczenia stosowania soi GMO w paszach.

Źródło: MRiRW

 

Artykuły powiązane

  • BIOSTRATEGBIOSTRATEG 27 lutego w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyła się konferencja „Program BIOSTRATEG – innowacje dla […]
  • Zakaz stosowania<br> pasz GMOZakaz stosowania
    pasz GMO
    Ustawa paszowa, która ma zacząć obowiązywać od 1 stycznia 2019 roku, już teraz budzi wiele obaw hodowców […]
  • Przyszłość roślin białkowychPrzyszłość roślin białkowych Zwiększenie uprawy krajowych roślin białkowych - to jeden z programów realizowanych przez Instytut Uprawy, Nawożenia i […]
  • Rok w rolnictwieRok w rolnictwie Walka o bezpieczeństwo żywności i z ASF, anomalie pogodowe czy uwolnienie rynku cukru. Mijający rok był pełen wyzwań w rolnictwie. O […]
  • Rynek wina – szanse <br> i bariery rozwojuRynek wina – szanse
    i bariery rozwoju
    W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi w dniu 10 lipca br. odbyła się konferencja pt. „Rynek wina - szanse i […]
  • Branża winiarskaBranża winiarska Ministerstwo rolnictwa opracuje w przyszłym roku program rozwoju branży winiarskiej - zapowiedział na spotkaniu z jej przedstawicielami […]
  • KOWR – jedna instytucja <br> zamiast dwóchKOWR – jedna instytucja
    zamiast dwóch
    1 września br. swą działalność rozpoczęła nowa instytucja − Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. KOWR powstał z połączenia […]
  • O rolniczym handlu detalicznymO rolniczym handlu detalicznym - Mamy kilkaset tysięcy małych gospodarstw rolnych, które nie produkują na rynek, ale czasem posiadają nadwyżki i mogą […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close