Czwartek, 24 Września 2020 roku.

Mniej białka w produktach dla niemowląt

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał, że preparaty do dalszego żywienia niemowląt o zawartości białka co najmniej 1,6 g/100 kcal z mleka krowiego lub koziego są bezpieczne i mogą być używane w Europie. Do tej pory prawo obowiązujące w UE ustalało minimalną zawartość białka na poziomie 1,8 g/100 kcal.

Ustalając nową ocenę naukową eksperci EFSA wzięli pod uwagę zapotrzebowanie na białko u niemowląt w wieku od 6 do 12 miesięcy, zawartość białka w mleku matki w pierwszym roku laktacji oraz wyniki badań dotyczące spożycia białka przez dzieci w Europie.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ustalił, że preparaty do dalszego żywienia niemowląt o zawartości białka co najmniej 1,6 g/100 kcal produkowane na bazie mleka krowiego lub koziego są bezpieczne i mogą być bez obaw stosowane w żywieniu niemowląt. Ponadto urząd badał preparaty o tej samej zawartości białka, produkowane na bazie białka sojowego lub z hydrolizatów białkowych, jednak dostępne dane nie pozwoliły na ocenę ich bezpieczeństwa i przydatności. Przed podjęciem decyzji urząd rozpatrzył także uwagi otrzymane podczas siedmiotygodniowych konsultacji społecznych.     

Źródło: EFSA

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close