Nie zaszkodzi zjeść!
Jak pszczoły pomagają przy produkcji żywności? Czy bakterie mogą być niezbędne dla naszego życia? W jaki sposób działa układ trawienny człowieka? Odpowiedzi na te oraz inne pytania poznali zwycięzcy konkursu „Warzywa i owoce – nie zaszkodzi zjeść!” Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin od trzech lat organizuje konkursy w ramach kampanii „W ochronie koniecznej”. Jej celem jest informowanie o współczesnych sposobach produkcji roślinnej i nowoczesnym rolnictwie, w którym stosowane są środki ochrony roślin.
W ramach swoich działań Stowarzyszenie od dwóch lat organizuje konkurs dla uczniów szkół podstawowych pt. „Warzywa i owoce – nie zaszkodzi zjeść!”. Celem konkursu jest zaszczepienie dobrych nawyków żywieniowych oraz uświadomienie uczniom, że warzywa i owoce są, zgodnie z najnowszą piramidową żywieniową, podstawą zbilansowanej diety, a ich konsumpcja stanowi warunek zdrowia i rozwoju każdego człowieka.
Do wzięcia udziału w tegorocznej edycji konkursu zostało zaproszonych ponad 650 szkół, tym razem z województwa pomorskiego. Spośród nadesłanych prac, jury wybrało najbardziej pomysłowe. Trzy zwycięskie klasy w nagrodę wzięły udział w warsztatach edukacyjnych w Gdańsku. W trakcie zajęć dzieci mogły dowiedzieć się, w jaki sposób pszczoły pomagają w produkcji żywności, jak jest zbudowany układ krwionośny i pokarmowy człowieka oraz czym są złudzenia optyczne. Dodatkowo, każda szkoła, z której pochodzą zwycięskie klasy, otrzymała pomoce naukowe do pracowni przyrodniczej. Laureatami konkursu zostały: Szkoła Podstawowa w Kornem im. rtm. Witolda Pileckiego, Szkoła Podstawowa nr 8 w Wejherowie oraz Szkoła podstawowa nr 8 im. Mikołaja Kopernika w Malborku.
Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin (PSOR) reprezentuje branżę środków ochrony roślin. PSOR realizuje projekty mające na celu kompleksową informację i edukację na temat bezpiecznego i odpowiedzialnego stosowania środków ochrony roślin.
Źródło: PSOR
zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim – regulamin