Czwartek, 19 Lipca 2018 roku.

Nie zaszkodzi zjeść!

Jak pszczoły pomagają przy produkcji żywności? Czy bakterie mogą być niezbędne dla naszego życia? W jaki sposób działa układ trawienny człowieka? Odpowiedzi na te oraz inne pytania poznali zwycięzcy konkursu „Warzywa i owoce – nie zaszkodzi zjeść!” Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin od trzech lat organizuje konkursy w ramach kampanii „W ochronie koniecznej”. Jej celem jest informowanie o współczesnych sposobach produkcji roślinnej i nowoczesnym rolnictwie, w którym stosowane są środki ochrony roślin.

W ramach swoich działań Stowarzyszenie od dwóch lat organizuje konkurs dla uczniów szkół podstawowych pt. „Warzywa i owoce – nie zaszkodzi zjeść!”. Celem konkursu jest zaszczepienie dobrych nawyków żywieniowych oraz uświadomienie uczniom, że warzywa i owoce są, zgodnie z najnowszą piramidową żywieniową, podstawą zbilansowanej diety, a ich konsumpcja stanowi warunek zdrowia i rozwoju każdego człowieka.

Do wzięcia udziału w tegorocznej edycji konkursu zostało zaproszonych ponad 650 szkół, tym razem z województwa pomorskiego. Spośród nadesłanych prac, jury wybrało najbardziej pomysłowe. Trzy zwycięskie klasy w nagrodę wzięły udział w warsztatach edukacyjnych w Gdańsku. W trakcie zajęć dzieci mogły dowiedzieć się, w jaki sposób pszczoły pomagają w produkcji żywności, jak jest zbudowany układ krwionośny i pokarmowy człowieka oraz czym są złudzenia optyczne. Dodatkowo, każda szkoła, z której pochodzą zwycięskie klasy, otrzymała pomoce naukowe do pracowni przyrodniczej. Laureatami konkursu zostały: Szkoła Podstawowa w Kornem im. rtm. Witolda Pileckiego, Szkoła Podstawowa nr 8 w Wejherowie oraz Szkoła podstawowa nr 8 im. Mikołaja Kopernika w Malborku.

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin (PSOR) reprezentuje branżę środków ochrony roślin. PSOR realizuje projekty mające na celu kompleksową informację i edukację na temat bezpiecznego i odpowiedzialnego stosowania środków ochrony roślin.

Źródło: PSOR

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close