Mięso szkodzi planecie. Czy konsumentów przekonuje ten pogląd?

ludzie mieso

Chociaż naukowcy w tym temacie nie są ze sobą zgodni, coraz szerzej nagłaśnianym poglądem w mediach jest stwierdzenie, że spożywanie mięsa jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do globalnego ocieplenia.

W jednej z najnowszych publikacji przeanalizowano 34 badania dotyczące postaw konsumenckich związanych z troską o środowisko.

Wyniki pokazują, że konsumenci, którzy uważają, że produkcja mięsa ma negatywny wpływ na planetę i są z tego powodu gotowi do wyeliminowania lub znacznego ograniczenia spożycia mięsa stanowią zdecydowaną mniejszość.

Nawet dla wegan i wegetarian argumenty środowiskowe dotyczące spożywania mięsa mają małe znaczenie. Silniejszą motywacją pozostają m.in. argumenty etyczne.

Motywy środowiskowe wydają się mimo wszystko przyciągać coraz większą liczbę konsumentów z państw Zachodu do przyjmowania określonych strategii ograniczania mięsa, takich jak ustalanie „bezmięsnego dnia” raz w tygodniu.

Z badań wynika, że osoby, które rezygnują z mięsa ze względów ekologicznych to zazwyczaj młode kobiety z Europy i Azji, które mają na uwadze również motywy dietetyczne (nie związane z wegetarianizmem lub weganizmem).

Martyna Frątczak
zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin