, 26 Stycznia 2020 roku.

Czy miejski miód
jest czysty?

Jesień to czas zbiorów. Ciesząc się darami natury, zwykle oceniamy nie tylko ich ilość, ale też jakość. Wspaniałym plonem z eksperymentalnej pasieki miejskiej GIORiN, zlokalizowanej przy Centralnym Laboratorium w Toruniu jest oczywiście miód. Miejski miód.

Kończący się już definitywnie sezon był niełatwy dla pszczół. Długie okresy upałów i suszy spowodowały znaczne skrócenie okresu kwitnienia roślin oraz, tak ważnego dla pszczół, nektarowania kwiatów. Dlatego ilość pozyskanego w tym roku miodu nie była rekordowa. Ale czy ilość jest tu najważniejsza?

GIORiN zakładając wraz z Regionalnym Związkiem Pszczelarskim w Toruniu mini-pasiekę, oprócz jej zacisznego i bezpiecznego usytuowania, brali pod uwagę potencjalną bazę pszczelich pożytków, corocznie wzbogacając menu pszczół ich ulubionymi roślinami miododajnymi. Różnorodny i bardzo bogaty skład miodu potwierdzają wyniki badań zawartości pyłków roślin nektarujących, przeprowadzone w Laboratorium Specjalistycznym Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Lublinie. Obok pyłków kwiatów drzew parkowych, jak kasztanowiec, lipa, wierzba i akacja, są w nim pyłki jabłoni i maliny, ale też warzyw, roślin ozdobnych i dziko rosnących.

O tym, że miód z miejskiej pasieki GIORiN jest pozbawiony pozostałości pestycydów świadczą wyniki tegorocznych badań laboratoryjnych, wykonane w Pracowni Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin Centralnego Laboratorium GIORiN. Analizy z zastosowaniem czułych technik: chromatografii gazowej i cieczowej oraz metody podwójnej spektrofotometrii potwierdzają, że miód jest wolny od 248 związków, które stanowią substancje czynne najczęściej stosowanych środków ochrony roślin.

Często zadawane pytania o jakość miejskiego miodu dotyczą przede wszystkim zawartości metali ciężkich, które są przecież obecne w środowisku miasta. Wysokospecjalistyczne analizy laboratoryjne wykonane w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym – PIB w Puławach wykazują, że poziom obecności arsenu (0,002 mg/kg), chromu (0,006), kadmu (0,001), niklu (0,074), ołowiu (0,010) i rtęci (<0,001) w naszym miodzie jest znacznie niższy niż normy dopuszczające miód do spożycia przez człowieka.

Główny Inspektor Andrzej Chodkowski z zadowoleniem przyjął informacje o wynikach analiz laboratoryjnych tegorocznego miodu z pasieki eksperymentalnej GIORiN. Stwierdził, że wysoka jakość miodu jest dowodem na prawidłowość założeń projektu realizowanego od 2017 roku w Toruniu oraz jego właściwą lokalizację. Dodatkowym efektem jest wzmacnianie obecności pszczół w mieście, a przez to uświadamianie społeczeństwu, że ochrona zapylaczy powinna stać się priorytetem dla nas wszystkich.

Tak jak dotychczas, słoiczki z miejskim miodem będą doskonałym upominkiem dla gości i przyjaciół Inspekcji, przypominając im o wielkim znaczeniu tych pożytecznych owadów dla człowieka, rolnictwa i środowiska.

Nadchodzi zima, a to oznacza kilkumiesięczną przerwę w transmisji obrazu z miejskiej pasieki: http://piorin.gov.pl/pszczoly-w-inspekcji. Pracę pszczół ponownie będzie można oglądać już wiosną przyszłego roku. Do zobaczenia!

Źródło/Fot.: PIORiN

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close