Masło powoli tanieje

foto (2)

Przez ostatnie kilkanaście miesięcy, wszyscy zadają sobie pytanie – kiedy masło przestanie drożeć? Ceny produktu zaczęły piąć się w górę w maju ubiegłego roku i są rekordowo wysokie. Według ekspertów, na światowych rynkach, w najbliższych miesiącach powinniśmy za ten produkt płacić nieco mniej. Od końca września ceny masła powoli spadają. W Polsce, na początku października, masło w blokach kosztowało 2.429 zł za 100 kg. W ciągu miesiąca cena spadła o 0,7 proc.

Jak wynika z danych ministerstwa rolnictwa, "obserwowany do tej pory na rynkach światowych wzrost cen sprzedaży masła widoczny był również na naszym rynku. Wynikał z globalnej sytuacji podażowo-popytowej. Ceny masła w Unii Europejskiej rosły nieustannie od marca do września 2017 roku. Był to wynik spadku produkcji surowca mlecznego i podaży masła przy jednoczesnym wzroście zapotrzebowania na rynkach światowych". Według danych ministerstwa, obecnie cena masła w Unii Europejskiej wynosi 622 euro za 100 kg i jest o 57,9 euro wyższa niż w Polsce.

W 2016 roku Polska wyeksportowała 45 tys. ton masła i tłuszczów mlecznych, czyli o 9 proc. więcej niż rok wcześniej. Najważniejszymi odbiorcami są głównie kraje UE, m.in.: Niemcy, Czechy, Francja. Masło eksportowane jest również na rynki pozaunijne, przede wszystkim do Serbii, Izraela.

Jeżeli chodzi o rynek krajowy, to w ciągu ostatnich dwóch lat ceny mleka w skupie bardzo zmieniały się. Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w czerwcu 2016 r. za mleko płacono 99,97 zł/100 litrów, a w czerwcu br. 133,01 zł/hl. W pierwszym półroczu 2016 r. masło w detalu było o 7-8 proc. tańsze niż rok wcześniej, a mleko w skupie o 10 proc. W pierwszym półroczu br. masło w detalu było o 21 proc. droższe, a mleko o 27 proc.

Eksperci Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa nie wykluczają możliwych spekulacji na giełdach światowych. Zwracają również uwagę na likwidację kwot mlecznych w krajach Wspólnoty, która miała miejsce dwa lata wcześniej i sprzyjała wzrostowi produkcji mleka i artykułów mleczarskich, co oddziaływało na spadek stawek. Na ceny masła miało także wpływ rosyjskie embargo, a także zmiany popytu na produkty mleczarskie w Chinach.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin